Handelsverdrag Canada bedreigt beperken gaswinning in Zuid-Holland

Het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) beperkt gemeenten en provincies in hun strijd tegen gaswinning. Hiervoor waarschuwen Milieudefensie, FNV en Handel Anders in een notitie aan gemeenteraadsleden. Het handelsverdrag legt (lokale) overheden beperkingen op in het maken van regels en wetten die de winst van investeerders aantasten. Als de gemeenteraad maatregelen wil nemen tegen gaswinning, kunnen Vermilion of ExxonMobil via het verdrag een schadeclaim indienen wegens misgelopen inkomsten.

In de gemeente Molenwaard is het Canadese gasbedrijf Vermilion actief. Het gasbedrijf kan een schadevergoeding van Nederland claimen als de gemeente ingrijpt om de gaswinning te beperken of te voorkomen. Omdat dit direct effect heeft op de winst van Vermilion, kan het bedrijf dit aanvechten bij arbiters de buiten de Nederlandse rechtsstaat staan. ExxonMobil is, onder de vlag van NAM,  actief in de gemeente Westland, Midden-Delfland, Rotterdam en Barendrecht.

Vermilion is Canadees en kan daarom gebruikmaken van het CETA-handelsverdrag. ExxonMobil is een Amerikaans bedrijf, dat via een dochteronderneming in Canada gebruik kan maken van het verdrag.

Advertisements

Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie: ”Nederland kan voorkomen dat CETA wordt ingevoerd en daarmee de nationale en lokale democratie beschermen. Maar dan is het wel nodig dat we met name de PvdA, ChristenUnie en D66 oproepen om mens, milieu en democratie boven CETA moeten stellen.”

Ook in andere gemeenten en in andere sectoren kan het handelsverdrag voor problemen zorgen. Zo wordt het voor gemeenten en provincies moeilijker in te grijpen om de woningmarkt betaalbaarder te maken, in Amsterdam, Den Haag, Enschede en veel andere steden zijn Canadese en Amerikaanse investeerders actief die gebruik kunnen maken van het handelsverdrag.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

18-09-2019 09:30