Grote opbrengst Wandelen voor Water

Gouda – Op woensdagmorgen 21 maart vertrokken 475 kinderen van tien Goudse basisscholen voor een zes kilometer lange sponsortocht met zes liter water als ballast. Uit solidariteit met kinderen in ontwikkelingslanden, die dagelijks water moeten sjouwen en daardoor minder onderwijs kunnen volgen.“Vandaag kunnen wij kinderen wat doen voor onze leeftijdgenoten in Tanzania”, sprak de kinderburgemeester Romaissa Magouhde de lopers toe. Zelf droeg zij ook een rugzak. De ambassadeur van Tanzania nam een cheque van 24.021,29 euro in ontvangst.

Van de geweldige opbrengst, kunnen meerdere scholen in Tanzania worden voorzien van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. De organisatie van de sponsorloop was in handen van de beide Rotaryclubs van Gouda. “Zo, ik voel me nou wel heel licht zeg”, riep een leerling na afloop van de wandeling toen de zes liter water was geleegd in de containers van Stubbe voor hergebruik. “Het was best zwaar en best ver”.

De kinderen hebben goed beseft hoeveel moeite het kost om water van ver te moeten halen. De ambassadeur van Tanzania, Irene Kasyanju, was de Goudse scholieren zeer dankbaar voor hun inspanningen om voor de scholen in haar land zo’n enorm groot bedrag bij elkaar te brengen. Stadsdichter Joost Reichenbach maakte bekend wie het mooiste watergedicht had geschreven. Het was muisstil toen winnaar Eric ten Cate van basisschool de Ridderslag zijn gedicht voordroeg.

De actie Wandelen voor Water is een landelijk initiatief om basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 het belang van schoon drinkwater bij te brengen en de luxe van waterleiding die wij in Nederland hebben. De organiserende Rotaryclubs Gouda en Gouda-Bloemendaal brachten veel vrijwilligers op de been die werden ingezet om waterlessen op de scholen te geven en de kinderen tijdens de wandeling op de route te begeleiden. Studenten van MBO-Rijnland en het Carmelcollege zorgden voor muziek, sport en spel waardoor de sponsoractie een echte happening werd. Voetbalvereniging ONA stelde haar terreinen en gebouwen beschikbaar.

De wereldwijde organisatie Aqua for All, legt bij elke euro die de kinderen ophaalden 0,80 euro bij.
Rola Hulsbergen, voorzitter watercommissie van Rotary: “We zijn heel tevreden met de actie en de opbrengst. Het weer werkte mee, maar het zijn vooral de kinderen die het hebben gedaan. We zijn alle vrijwilligers dankbaar.”

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl