‘Groen moet je doen’ velt bomen in Kadebuurt

Gouda – Groen moet je doen, vindt de gemeente Gouda. Daarom heeft zij het gelijknamige project opgestart. Burgers die zelf wel een stukje groen willen overnemen en beheren, kunnen wat financiële ondersteuning krijgen voor planten en ander materiaal. De gemeente spaart hiermee kosten uit op het beheer; zo snijdt het mes aan twee kanten. Bij het teruggeven van grond aan de gemeente ging het mis: “Er hing net voor het eerste jaar vruchten in”, zegt Claudia beteuterd over de gevelde fruitboom.

In 2014 nam Claudia samen met bewoners het plantsoen over en maakte er een buurtmoestuin met ontmoetingsplek. Met de gemeente werden afspraken gemaakt over de verdeling van het plantsoen en het beheer. Maar de laatste jaren waren er in het bewonersdeel niet genoeg handjes meer voor de hoeveelheid werk. Daarom besloot de buurt een deel van hun tuin terug te geven aan de gemeente.

Bomen omgehaald
In de hoek van het plantsoen herinneren twee boompjes nog aan de tuin die hier ooit was. Voor onze voeten ligt een ontwortelde boom treurig te wachten tot hij wordt afgevoerd. Claudia vertelt wat er mis ging: “Wij mochten aangeven welke bomen we wilden laten staan. We hadden ze ingetekend en aangegeven”. Bij de gemeente bleken drie mensen betrokken bij dit groen: “… de ene gaat over ‘Groen moet je doen’, een ander over het plantsoen”, merkte ze. En terwijl de ene ambtenaar haar geruststelde dat zij bij de werkzaamheden kon zijn, stuurde een ander de aannemer die twee bomen omhaalde.

Advertisements

Vergeten plantsoen
Een groot deel van het plantsoen wordt onderhouden door de gemeente. Bewoners rond het plantsoen klagen over het geringe onderhoud dat er wordt uitgevoerd. De haagjes, het gras en de bomen zijn terrein van de gemeente. Er is geen pijl op te trekken, zegt Claudia: “Soms zie je de maaimachine hier op maandag langskomen en op vrijdag is hij er alweer. Een andere keer zie je ze lange tijd niet terug”. Ook de haagjes langs het wandelpad worden volgens bewoners regelmatig te lang, vertelt Claudia. Ze denkt dat dit komt doordat het plantsoen verscholen ligt en niet in het pad van gemeente en Gouwenaars, zoals bijvoorbeeld het Van Bergen IJzendoornpark.

Bezuiniging
Het is niet duidelijk of de bezuiniging van de gemeente in 2015 hier ook een rol in speelt. In dat jaar, toen de groentaken naar Cyclus gingen, werd tegelijk een versobering van het onderhoud ingevoerd. We gingen van kwaliteit B naar C, waardoor de plantsoenendienst minder vaak langskwam. Met het beëindigen van het contract is die bezuiniging ook teruggedraaid, geeft de gemeente aan.

Voor de stukjes groen die nu teruggaan naar de gemeente hoopt Claudia dat er een beetje groen gedacht wordt. ‘Gouda is een bij-vriendelijke gemeente, merkt ze op, in de hoop dat er straks ook in die geest wordt gedacht.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

07-11-2019 16:25