Gouda wordt, meer dan andere gemeenten van haar omvang, geteisterd door woninginbraken. Goverwelle krijgt het meest te maken met inbraken, gevolg door Kort Haarlem en Gouda Noord. Zelfs in Westergouwe is al één inbraak gepleegd. “Wat ik hier hoor is: we zijn het zat”, vatte burgemeester Milo Schoenmaker dinsdagavond de stadsbijeenkomst aanpak woninginbraken samen. Deze avond ging de gemeente met de bewoners in gesprek over de aanpak van dit probleem De opkomst was groot; de voorstellen voor aanpak waren minder onorthodox dan was aangekondigd.
Op alle criminaliteitsgebieden daalt in Gouda het aantal aangiftes, behalve bij de woninginbraken. Die blijven hoog. Ze schommelen rond de zeshonderd per jaar.
‘Niemand sprak mij aan’
Inbrekers komen meestal binnen door een raam open te breken, gevolgd door het openbreken van een deur of door insluiping. Hoe gemakkelijk dat gaat liet ex-inbreker Evert Jansen zien. Hij had die dag in de wijken, met name Goverwelle, rondgelopen. Kon ongemerkt in schuren en zelfs huizen komen die niet waren afgesloten, of waar de sleutelbos nog in de deur stak. “Niemand sprak mij aan. Ook niet als ik ergens een ladder pakte. Daar sprak ik een buurtbewoner op aan. Die zei: ‘Maar u bent misschien wel de makelaar?’ Nee, uw eerste gevoel telt. Een inbreker wil niet aangesproken worden. Als je mij voorbij loopt en je bent bang, geef je mij de kans binnen te komen.” Dat is waar hij op hamerde: Kijk, laat zien dat je in de gaten hebt wat er gebeurt. Maar ook: wees alert. Niemand heeft wat aan goed hang- en sluitwerk als je de ramen open laat staan als je even de kinderen van school gaat halen. Evert liet zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om dan snel binnen te komen. Door het open raam, of als dat gesloten is, met behulp van gereedschap dat zomaar klaar ligt in de vaak niet afgesloten schuurtjes. De gestolen spullen kunnen mooi in de kliko die achter het huis staat en gebruikt kan worden als handig vervoermiddel om alles ongezien naar de auto te krijgen.
De Gouwenaars op de publieke tribune in de Chocoladefabriek waren er stil van.
Onorthodoxe maatregelen
Er wordt in Gouda veel aandacht gegeven aan woninginbraken. Er zijn onder meer veiligheidsavonden, er is een vakantietoezichtservice, een subsidieregeling hang- en sluitwerk, persoonsgerichte aanpak van daders en er zijn tachtig buurt whatsappgroepen actief. Toch daalt het aantal woninginbraken niet substantieel. Wat zou kunnen helpen? Met die vraag werden de bewoners dinsdagavond aan het werk gezet. Het ging over een betere inzet van de whatsappgroepen, grotere waakzaamheid op straat, 112 bellen als men iets verdachts ziet, want de meeste inbrekers worden gepakt na een melding. “Maar wat zijn nu die onorthodoxe maatregelen”, vroeg een van de bezoekers zich vertwijfeld af. “Daar hoor ik niks over. We hebben zelf al zoveel gedaan in en om huis. Niets helpt. Nu is de andere kant aan zet.”
De burgemeester beloofde dat alle die avond genoemde suggesties op de site van de gemeente komen en dat er over een tijdje opnieuw een bijeenkomst komt, om te kijken hoe men er dan voor staat.