Goudse Verhalen overhandigd aan gemeente Gouda

Vrijdag 2 september zijn in de Chocoladefabriek in Gouda alle Goudse Verhalen officieel overhandigd aan de gemeente.

Voor Gouda750, de jubileumperiode waarin Gouda zijn 750 jarig bestaan viert, werden mensen uitgenodigd om hun leukste en meest bijzondere verhalen over de stad te delen. Uiteindelijk zijn er bijna 650 verhalen geschreven, die dus weer zijn geschonken aan de gemeente Gouda. Veel van de mensen die deze verhalen hebben geschreven, waren dan ook aanwezig bij deze ceremonie. Ook van de partij waren de zogeheten ‘verhalenjagers’: mensen die anderen hebben opgetrommeld om ook echt verhalen te schrijven. Uiteraard zijn deze mensen, die voor deze speciale gelegenheid een mooie rode sjerp droegen, uitgebreid in het zonnetje gezet.

Tijdens deze bijeenkomst gaven verschillende mensen een speech, waaronder Coretta Bakker, de directrice van het Streekarchief van Midden-Holland. Zij zei dat ze blij was dat er nu eindelijk een helder beeld is van Gouda en haar inwoners. Ze zegt: “Over Gouda700 is niet veel te vinden, maar over dankzij al deze verhalen wél over Gouda750.” Na de verdere toespraken zijn de verhalen officieel teruggegeven aan de stad.

Vanaf nu kan je op een groot scherm in de Chocoladefabriek alle verhalen teruglezen. Op het scherm zie je een kaart van Gouda met allerlei pinnen op verschillende locaties, en ieder pinnetje stelt een verhaal voor. Je kan dan op zo’n pinnetje klikken en dan lees je het verhaal wat bij deze locatie hoort. Ook zijn de verhalen ingedeeld in verschillende categorieën, zoals kunst, gebouwen en toekomst.

Naast de Chocoladefabriek worden de verhalen ook op allerlei andere plekken en platforms bewaard. Dit zal op z’n minst het geval zijn tot 2072, het jaar waarin Gouda 800 jaar bestaat. Als je vanuit huis alle verhalen wil teruglezen, ga dan naar goudseverhalen.nl.