Goudse verhalen onderdeel van Gouda 750

Gouda – Op tafel staat een etagère met kleine gebakjes. Stoelen en verrijdbare tribunes garanderen een coronaproof ontvangst van genodigden en geïnteresseerden die langzaam binnendruppelen, waaronder kinderboekenschrijver Simon van der Geest, stadsdichter Peter Noordhoek, kinderwethouder Jens Hak en het programmateam van Gouda 750. Bibliotheek Gouda viert vandaag feest, want wethouder Thierry van Vugt lanceert de website goudseverhalen.nl die Bibliotheek Gouda ontwikkeld heeft als onderdeel van het programma Gouda 750. Op www.goudseverhalen.nl kunnen Gouwenaars grote en kleine verhalen over het verleden, heden en de toekomst van Gouda lezen en delen onder het motto ‘Geef Gouda door’.

Minnaressen, gijzelingen en bedelaars
Het principe is eenvoudig: op www.goudseverhalen.nl kun je op dit moment al 75 Goudse verhalen vinden. Met de menu-optie ‘verras me’ kiest het systeem een verhaal voor je uit: over de badmeester van het Spaardersbad, over een verborgen graf in de Willem Vroesentuin en over Gouda’s bekendste Gouwenaar. Maar… er sluimeren nog veel meer pareltjes in Gouda en omstreken! In het kader van ‘Geef Gouda door’ wil Bibliotheek Gouda nog veel meer verhalen verzamelen, verhalen die de erfenis worden van toekomstige inwoners van de stad. Op de website kunnen mensen eigen verhalen inleveren en zo een bijdrage leveren aan het vullen van de verhalenschatkamer van Gouda. Gedurende een half jaar treedt burgemeester Verhoeve op als stadscurator van deze schatkamer: in zijn rol zal hij verhalen verzamelen en lezen.

En toen?
De Bibliotheek Gouda doet onder de projectnaam ‘En toen?’ ook een oproep aan Goudse scholen en scholieren en heeft hiervoor de hulp ingeroepen van kinderboekenschrijver Simon van der Geest. Samen met zijn dochter interviewt hij een inwoner van Gouda, om te laten zien hoe dat dan werkt en hoe leerzaam en leuk dat kan zijn. Simons eigen verhaal verdient ook een plekje in de schatkamer: in 1983 leert de kleine Simon fietsen en met de ferme hand van zijn vader in zijn nek slingert hij over de stoep. Hij is de dag ervoor vijf geworden en zijn vader heeft de zijwieltjes van zijn fiets afgehaald. Dat fietsen blijkt nog niet zo makkelijk en Simon rijdt tegen een garagedeur aan en valt. Hij heeft steentjes in zijn knie. Als hij die middag Mohammed treft bij de zandbak, blijkt die maar al te graag een rondje te willen uitproberen op Simons fiets. Vroem! Hij doet dat zo goed, dat Simon besluit hem zijn fiets te geven. Dat lucht op, zo zonder fiets! ’s Avonds staat er een meneer met een baardje voor de deur. Mohammed staat er met roodomrande ogen naast. Ze komen Simons fiets terugbrengen. Simons vader wil dat hij ‘dankjewel’ zegt, maar Simon zegt niets. Rotfiets!

Het verhaal van wethouder Thierry van Vugt gaat over de veelkleurigheid en diversiteit van Gouda. Thierry koestert mooie herinneringen aan Roze Zaterdag 2018 in Gouda. Tijdens de geloofsviering in de St. Jan kwamen 800 mensen samen: arm en rijk, jong en oud en van verschillende religies of helemaal niet religieus. Ook Thierry’s verhaal verhuist straks de verhalenschatkamer in.

Gouda 750
Marien Brand van het programmateam Gouda 750 vertelt over de tijdlijn in de aanloop naar de festiviteiten van 2022: Gouda ‘warmt op’ vanaf het laatste kwartaal van 2021 en viert feest vanaf april tot september 2022, met als hoogtepunt van de activiteiten 19 juli, de dag waarop Gouda 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het team nodigt Gouwenaars met goede ideeën uit voorstellen in te dienen: van kleine pareltjes tot grootse plannen en stelt zich ten doel met alle activiteiten ook écht Gouda door te geven. Wijken gaan elkaar ontmoeten en verleden, heden en toekomst worden uitgelicht. Wil je ook mee doen en mee vieren? Kijk dan op www.gouda750.nl.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

29-09-2020 10:10