Goudse veiligheidscijfers 2019 en actieplan gepresenteerd

Gouda – Gistermiddag heeft burgemeester Pieter Verhoeve de jaarcijfers veiligheid over 2019 en het actieplan voor 2020 gepresenteerd. Opvallend is de gestage afname van het aantal inbraken, een kleine toename in jeugdoverlast en een daling in aangehouden Top60 criminelen. In 2020 verandert er aan de inzet weinig, want het huidige beleid loopt nog een aantal jaren door. Wel benadrukt de burgemeester de toename van het aantal daklozen, een punt dat hij graag wil aanpakken.

Het is een opvallend bericht, na de recente vaststelling door Goudse Post dat het aantal inbraken tussen januari 2018 en 2019 was gestegen. Klopt, weet de burgemeester: van 28 naar 32 inbraken. Het zijn de donkere maanden waarin het fluctueert, benadrukt hij, want de lange termijn laat een daling zien. En wel van 639 woninginbraken in piekjaar 2016 naar 276 stuks in 2019. Over die periode nam bovendien de pakkans toe met zo’n 4%.

Top 60
Minder positief is de stijging in het aantal aanhoudingen in de Top 60: “We gaan in de loop van het jaar kijken naar de Top 60”, verzekert de burgemeester. Ook radicalisering blijft een punt van aandacht, maar is onder controle. Bekend is dat een uitreiziger reeds is teruggereisd en in Vught verblijft. Er is contact met de familie. In totaal zou het voor Gouda gaan om elf uitreizigers.

Grote steden problematiek
Dat de stad stevig aan de bak moet om veilig te blijven onderkent de burgemeester wel. “Voor Oudewater is Gouda echt een grote stad”, zegt hij. “Ik zeg altijd: Gouda is een middelgrote stad, die op veiligheid soms kampt met grote steden problematiek”. Een van de zaken die meer voorkomt dan vroeger is ondermijning, verborgen criminaliteit. ‘De kale man die een kapperszaak binnenloopt’, is een voorbeeld dat iedereen wel kent. Gouda werkt eraan om deze praktijken, die vaak draaien om drugshandel, harder aan te pakken. Sneller sluiten van zaken die de fout in gaan staat hierbij hoog op de agenda, maar ook het tegengaan van dealen in openbare ruimten, zoals de Chocoladefabriek wordt genoemd.

Schaeve Huse
Opvallend is dat Verhoeve zich ferm uitspreekt voor het aanpakken van het stijgende aantal daklozen. Iets dat overigens een zijtak vormt in het veiligheidsbeleid. Schattingen lopen uiteen van twaalf tot tientallen daklozen, die vaak gebruik maken van een daklozenopvang van het Leger des Heils. Nieuwe ontwikkeling is dat door het gebrek aan woonruimte telkens meer mensen op straat komen te staan. De burgervader voelt wel wat voor het concept Skaeve Huse, waarbij een klein aantal permanente woningen worden gebouwd voor mensen die overlast veroorzaken in de omgeving. Waar die moeten komen en hoeveel het er moeten zijn, liet hij in het midden.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

 

21-02-2020 10:15