Gouda– De fracties van CDA Gouda, Gouda’s 50+ partij en Gemeente Belangen Gouda roepen het college op te overwegen over te stappen van voorscheiding van afval naar nascheiding. Vorige week maakte de gemeente Utrecht, na eerder al gemeente Leiden, bekend te stoppen met het laten voorscheiden van afval door inwoners. De reden daarvoor is dat nascheiding tegenwoordig effectiever en goedkoper is door nieuwe technologie.
Beter en goedkoper
De aankondiging van gemeente Utrecht om inwoners niet langer te vragen PMD-afval zelf te scheiden, is voor de drie Goudse partijen reden bij het college aan de bel te trekken om ook in Gouda in te zetten op een systeem dat bewezen beter en goedkoper is. Een extra voordeel van nascheiding van het PMD-afval bij de afvalcentrale is dat inwoners niet langer het hoofd hoeven te breken of iets nu bij het PMD-afval moet of toch bij het restafval. Ook hoeven kleine huishoudens dan niet langer een hele rij met afvalemmers in de keuken of woonkamer een plek te geven. Bovendien leidt het huidige systeem tot veel irritatie over te vroeg aangeboden of rondslingerend PMD-afval.
Afvalprobleem aanpakken bij de echte bron, de producenten
Deskundigen zijn het er inmiddels over eens dat machines het afval beter kunnen scheiden dan mensen. Dat bleek vorig jaar september al in de uitzending van NieuwLicht (https://www.npostart.nl/VPWON_1306972). Het enige voordeel van voorscheiden zou zijn dat mensen zich dan meer bewust worden van het afval dat geproduceerd wordt. Voor de fracties van CDA Gouda, Gouda’s 50+ partij en Gemeente Belangen Gouda is het echter onzin om dit te willen bereiken met een ineffectief systeem van voorscheiding van afval. Beter is het om het afvalprobleem aan te pakken bij de echte bron, de producenten. Want minder afval begint met een andere productie; en daar heeft de Gouwenaar geen invloed op.
Oproep in te zetten op hergebruiken van afval als grondstof
De drie Goudse partijen hebben daarom een aantal vragen gesteld aan het college van B en W. Daarin vragen de partijen de mening van het college over de invoering van nascheiding in Gouda. Ook roepen de partijen het college op via de VNG aan te dringen versneld over te gaan op technieken in de volledige afvalketen om afval te gebruiken als grondstof.
De drie fracties hebben de onderstaande vragen ingediend:
- Is het college op de hoogte van de berichtgeving dat diverse gemeenten, waaronder de gemeente Leiden en deze week nog de gemeente Utrecht, terugkomen op het systeem van voorscheiden van afval en overgaan op nascheiden, omdat het systeem van nascheiden inmiddels dusdanig is ontwikkeld dat nascheiden door nieuwe technologie nu effectiever en goedkoper is dan voorscheiden?
- Op basis van welke analyse wordt in Gouda gekozen voor voorscheiden t.o.v. nascheiden? Hoe wordt de ketenefficiëntie van voor- en nascheiden voor Gouda en de regio afgewogen? Overweegt het college ook naar nascheiden te gaan?
- Deelt het college onze zorg dat, bij onvoldoende transparantie over effecten en doelmatigheid van voor of nascheiden, deze ontwikkeling het draagvlak onder inwoners ondermijnt voor het Goudse systeem van voorscheiden? En waarom wel of niet.
- Is het college op de hoogte van de uitzending van NieuwLicht van 23 september vorig jaar waarin alle deskundigen concluderen dat machines beter zijn in scheiden dan burgers en wat is het standpunt van het college hierover?
- Is het juist dat voorscheiding van afval duurder is en leidt tot minder milieuwinst dan een systeem van nascheiding?
- Zo ja, wat vindt het college hiervan en welke stappen onderneemt het college om over te gaan op een systeem van nascheiding, zodat het scheiden van afval ook daadwerkelijk gaat lonen?
- Zo nee, waarop is deze mening gebaseerd? Met andere woorden: waaruit blijkt dat het huidige systeem in Gouda beter werkt dan nascheiding; en waaruit blijkt dat het Goudse systeem leidt tot een hogere milieuwinst dan nascheiding? En kijkt het college hierbij naar de gehele afvalketen van huishouden tot verwerking/verbranding?
- Is het college bereid om via de VNG erop aan te dringen dat er versneld wordt overgegaan tot het opschalen van technieken in de afvalketen die ertoe leiden dat afval gebruikt kan worden als grondstof, zodat recyclingprocessen werkelijk waarde krijgen?
02-12-2020 14:00