Goudse ouders willen schoolzwemmen terug

Gouda – Een overgrote meerderheid van ouders wil het schoolzwemmen terug. Dat is een van de belangrijke conclusies van het onderzoek dat de SP in Gouda deed naar de kosten en de kwaliteit van de zwemlessen georganiseerd door het Groenhovenbad. In 2 weken tijd namen 134 ouders deel aan het onderzoek en 85% van hen wenst een terugkeer van het schoolzwemmen, bekostigd door de gemeente.  

De kosten voor zwemles zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. Voor de standaard zwemlessen van het Groenhovenbad bedragen de kosten voor gezinnen gemiddeld 1031 € per kind voor zwemvaardigheid (ABC diploma).  47% van de respondenten geeft aan moeite te hebben om de zwemlessen voor de kinderen te betalen. Ook de ouders die de zwemlessen wel kunnen betalen willen dat we het sociaal regelen en dat de gemeente investeert in schoolzwemmen. De resultaten van het onderzoek van de SP sluiten aan op recentelijk gepubliceerd landelijk onderzoek van het Mulier instituut. Het Mulier instituut stelt dat 42% van de kiesgerechtigden wil dat de gemeente extra investeert in schoolzwemmen.

De SP pleit er in haar verkiezingsprogramma voor om het schoolzwemmen weer in te voeren. Het is van levensbelang voor alle kinderen in Gouda dat zij goed kunnen zwemmen. De beste manier om dat te realiseren is door zwemlessen als gemeenschap te bekostigen. Het getuigt van een verkeerde zuinigheid om zwemvaardigheid van kinderen afhankelijk te maken van de grootte van de portemonnee van gezinnen.

Advertisements

Kwaliteit en informatievoorziening zwemlessen
Ook op het gebied van de kwaliteit en informatievoorziening zijn er lessen te leren. Transparantie en duidelijke informatie over de voortgang van de zwemvaardigheid wordt gemist. Er is geen informatie beschikbaar over de prestaties van het Groenhovenbad en andere aanbieders op het gebied van zwemlessen, dat veroorzaakt onzekerheid over de tijdsduur en de investering die ouders moeten doen.

Ook lijkt er op nationaal niveau geen toezichthouder te zijn die let op de kwaliteit-prijsverhouding van zwemlessen van verschillende aanbieders, dat kan wildgroei van zwemles-aanbieders in de hand werken. Daarbij lijkt er geen centraal landelijk meldpunt of klachtencommissie te zijn waar je als ouder terecht kunt met klachten. De website van de Nationale Raad Zwemveiligheid biedt geen informatie over de kwaliteit-prijsverhouding van aanbieders of een mogelijkheid om een klacht kenbaar te maken.

Op vrijdag 23 februari om 15:00 uur worden de resultaten van het onderzoek van de SP aangeboden aan wethouder Jan Willem van Gelder van Sport, de directie van het Groenhovenbad wordt ook uitgenodigd. Dit zal plaatsvinden in café de Goudse Eend, Wilhelminastraat 66 te Gouda. Belangstellenden zijn van harte welkom.