Goudse grasvelden: wat kunnen we verwachten?

Voorbeschouwingen – Week 43, We blikken vooruit op de komende speelronde van de Goudse voetbalclubs. Wat kunnen we verwachten?

ONA – ONA heeft karakter getoond tijdens de wedstrijd tegen Excelsior ‘20 en heeft daar een overwinning uit weten te slepen. Hun voornamelijke doel op dit moment: aansluiting houden met de koploper, Antibarbari. 

ONA-trainer Willem Dekker zei het al van te voren tegen zijn spelersgroep: “het wordt aanhaken met de bovenste of afhaken bij de bovenste en het is dus aanhaken geworden.” En dat is toch lekker. Het was een gelijkwaardige wedstrijd en het leek uit te lopen op een 0-0, maar door een fout van de tegenstander wist ONA elf minuten voor tijd de 1-0 te maken, dat uiteindelijk ook de uitslag was. Winnen bij de concurrent is dus ‘niet verkeerd’, absoluut niet. Eigenlijk is dat gewoon hartstikke goed.

ONA speelt de komende wedstrijd tegen een middenmoter, IJsselmonde. IJsselmond is vorig jaar gepromoveerd uit de derde klasse en doet het nu heel aardig in de tweede klasse. Dekker weet al waar zijn team rekening mee moet houden: zaalvoetballers. “Het schijnt een zeer technische ploeg te zijn die houden van kleine ruimtes en ze doen het nog best goed ook.” Het doel op dit moment bij ONA is om aansluiting te houden en daarom moet er gewonnen worden tegen IJsselmonde. Dat lijkt ook wel mogelijk, denkt Dekker. “Het enige waar we voor moeten waken, is dat we de ruimtes niet te groot maken, want dan wordt het heel moeilijk, denk ik. Ook moeten we niet naast onze schoenen gaan lopen, want dit is wel een ploeg waar je echt rekening mee moet houden. Alles valt en staat uiteindelijk met een goede organisatie, dus dat gaat heel belangrijk worden.”

ONA speelt zondag 27 oktober op eigen veld tegen IJsselmonde om 14:00 uur.

Gouda – Gouda kent een periode waar ze alle topclubs uit de competitie tegenover zich krijgt. De eerste topper, Aarlanderveen, kunnen ze ondertussen afvinken. Met een prima resultaat overigens, want ze wisten daar 0-0 te spelen. Maar dat is pas het begin; Gouda krijgt nog meer toppers de komende weken.

De wedstrijd tegen Aarlanderveen was volledig in balans. Over en weer waren er wel wat kansen en soms kwam er een hele grote kans, maar een goal viel er dus niet. Trainer Peter Huisman is daarom ook best tevreden. “We hebben ons goed staande weten te houden en we konden goed mee in het tempo, dus dat was goed om te zien.” Huisman wil echter nog niet teveel op de zaken vooruit lopen. “We krijgen nu weer de volgende topper en die week daarna de volgende en na die wedstrijden kan ik bepalen of ik echt tevreden ben,” aldus Huisman.

TAVV is de komende tegenstander en is gedeeld koploper in de competitie. Ze zijn gedegradeerd uit de tweede klasse en willen dus zo snel mogelijk weer terug, weg uit de derde klasse. Dat is het enige wat Huisman weet van TAVV. “Ik verdiep me niet zo erg in de tegenstander. Ik vind dat we ons eerst moeten richten op onszelf, want dat is soms al lastig genoeg en als ik dan ook nog op de ander moet letten, wordt het wel heel veel allemaal,” grapt Huisman. TAVV heeft maar weinig doelpunten tegen, maar dat maakt Huisman niet zoveel uit. “Wij hebben ook een keer 6-5 gewonnen. Ja, is het dan zo dat je makkelijk scoort en makkelijk goals tegen krijgt? Afgelopen week hebben we 0-0 gespeeld en scoorden we ook niet. Het is daarom ook maar een beetje afhankelijk van hoe de wedstrijd loopt.” Als Gouda doet wat afgesproken is, dan is Huisman tevreden. Daar blijft hij bij en dat is ‘de basis’. “Als de spelers hun eigen ding gaan doen, dan hebben we een probleem,” sluit Huisman af.

Gouda speelt zaterdag 26 oktober een uitwedstrijd tegen TAVV om 14:30 uur.

Olympia – ‘Hoe kan dit?’. Daar is trainer Danny Mulder voornamelijk afgelopen week mee bezig geweest. Na een 7-1 verlies tegen Tac ‘90 lag Mulder een paar dagen wakker van het nadenken. Hoe kan dit..? 

“In de eerste helft hebben we gewoon vier 100% kansen gehad en hadden we echt met minimaal 3-0 voor moeten staan en als je dan gewoon niet weet te scoren en ook nog eens twee keer doelpunten tegen krijgt, dan ga je in de rust al bedenken hoe je de tweede helft gaat aanpakken. Toen kregen we door een penalty de 3-0 om de oren en toen was het wel gedaan. Het enige wat ik mijzelf en het team kwalijk neem, is dat we gewoon het koppie hebben laten zakken en onszelf heel erg hebben laten zitten.” Dat waren de duidelijke woorden van Danny Mulder na het grote verlies. Het was een week van veel nadenken en analyseren voor Olympia, maar er staat een nog belangrijkere wedstrijd op het programma.

De ongeslagen ploeg uit de competitie en de club met nog geen een tegendoelpunt DHC staat zondag tegenover Olympia. Maar ondanks alles kon Mulder bijna geen beter moment uitkiezen dan dit moment om tegen DHC te spelen. “DHC is de favoriet en wij moeten het maar laten zien. We zitten in een moeilijke periode en dat kan in ons voordeel werken. Ik denk daarom ook serieus dat we kans maken om te winnen. Hier moeten we ons bewijzen,” vertelt Mulder. Aan motivatie geen gebrek bij Olympia. “Als je met 7-1 verliest wil je niets liever dan dat vergeten en dat doe je door te winnen. Ook spelen we tegen de koploper en daar wil je sowieso van winnen. Los van het feit op welke positie je staat: je wilt van de koploper winnen. Dus iedereen is echt gemotiveerd om te knallen de komende wedstrijd,” sluit Mulder af.

Olympia speelt zondag 27 oktober om 14:00 uur tegen DHC in Gouda.

Jodan Boys – Jodan Boys was afgelopen weekend vrij en kon zich volledig concentreren op de bekerwedstrijd van dinsdag 22 oktober. Daar moesten ze tegen Xerxes spelen, die in de eerste klasse speelt.  

Jodan Boys kan tevreden terugkijken op die wedstrijd. Door een 4-0 overwinning, dat volgens trainer Leen van Steensel ook 6- of 7-0 had kunnen zijn, kunnen ze doorbekeren en hebben ze eindelijk weer is gewonnen, en hoe. Door een makkelijke overwinning met ruime cijfers heeft Jodan Boys een ideale voorbereiding gehad op de komende competitiewedstrijd.

Maar nu weer terug naar de competitie. Het beker uitstapje is weer voorbij en de knop moet weer omgezet worden naar de hoofdklasse. Of nog iets specifieker; de knop moet omgezet worden naar Rijsoord. Rijsoord is de tegenstander van Jodan Boys dit weekend en staat een paar plekken onder Jodan Boys. Een ploeg dat verslagen moet worden. “Met een gelijkspel of verlies ben ik absoluut niet tevreden; we hebben wel genoeg verloren nu,” aldus van Steensel. Het doel is dus duidelijk bij Jodan Boys: winnen. Een ding waar Jodan Boys rekening mee moet houden, is dat ze in de competitie veel moeite hebben met scoren en dat is een lastig puntje. Zonder goals win je niet als je niet wint…Naja je weet wel wat de gevolgen zijn. Maar van Steensel heeft gezien wat zijn ploeg kan na de bekerwedstrijd. “We hebben daar laten zien hoe we willen spelen en wat we kunnen. We hebben daar ook laten zien dat we wel degelijk kunnen scoren en dat we heel gevaarlijk zijn.” Als Jodan Boys verliest, verliezen ze aansluiting op de middenmoot en dat is iets wat je, zeker omdat het nog heel vroeg is in de competitie, wil voorkomen. Daarom is winnen van groot belang.

Jodan Boys speelt zaterdag 26 oktober de thuiswedstrijd tegen Rijsoord om 14:30 uur.

DONK – DONK wist het niet voor elkaar te krijgen tegen RVC en verloor met 3-1. Geen man over boord, maar toch jammer dat DONK niet RVC’s eerste nederlaag kon bezorgen. Bij DONK is niet zo snel een man over boord. 

Na de 1-1 kwam er een goal van RVC dat 100% buitenspel was, maar werd goedgekeurd en in blessuretijd was het alles of niets voor DONK en daardoor kregen ze de 3-1 tegen. Zo verliep de wedstrijd afgelopen zondag en zo kan er niets maar aan gedaan worden. Wat dat betreft had RVC een ‘goed collectief elftal’. Daar wilde trainer Pieter van Zoest mee zeggen dat het een hele stugge tegenstander was dat heel goed wist te verdedigen en heel goed aan wist te vallen. “Dat is ook een kwaliteit,” merkte van Zoest op.

“Staan we nu achtste? Oh ja dat zal dan wel”, zei van Zoest lachend. Daarmee wilde van Zoest zeggen dat hij zich niet zo druk maakt of hij nou vijfde of achtste staat. Zolang DONK niet dreigt te degraderen of lijkt te promoveren, is er geen reden om je druk te maken over de stand. “Zeker in deze beginfase is het nog moeilijk te bepalen. Het kan zo zijn dat je in de eerste wedstrijden al de topploegen tegenover je krijgt. Ja, dan kan het gebeuren dat je even geen punten weet te pakken.” DONK speelt zondag tegen Meeuwenplaat, een ploeg dat tot zover nog geen indruk weet te maken in de competitie. Meeuwenplaat staat twaalfde en daarom is het voor DONK de bedoeling om te winnen. “Ik heb een regel en dat is dat we niemand mogen onderschatten. Dan sta je al 1-0 achter,” aldus van Zoest. DONK heeft een leuk voetballend elftal en dat moet in staat zijn te kunnen winnen. “Daar gaan we dus ook voor,” eindigt van Zoest.

DONK speelt zondag 27 oktober om 14:00 uur op eigen terrein tegen Meeuwenplaat.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

25-10-2019 16:01