Gouds kamerorkest Intermezzo krijgt nieuwe dirigent

Gouda – Gerben Budding neemt in oktober afscheid als dirigent van het Gouds kamerorkest Intermezzo. De dirigent gaf sinds 2014 leiding aan het orkest. Op zaterdag 2 oktober geeft Gerben een afscheidsconcert met het orkest in de dorpskerk van Haastrecht. Gerben dirigeert verschillende koren, en is daarnaast vooral bekend als stadsorganist van Gouda. Sinds 2018 is hij hoofdorganist van de Sint Janskerk. Daarnaast heeft hij een uitgebreide lespraktijk voor o.a. orgel, piano en directie

Met zijn absolute gehoor en grote muziekkennis heeft Gerben het orkest veel kunnen bijbrengen. “Gerben hoorde elke noot en lette tegelijkertijd op elk instrument. De lat lag hoog, maar daardoor heeft het orkest grote stappen kunnen maken,” zegt Jenneken Schouten (26), tweede cellist van het orkest. “Het muzikale hart van het orkest ligt bij de barokmuziek. Onder Gerbens leiding hebben we talloze cantates, soloconcerten en koorwerken gerepeteerd. Vaak speelden we muziek van Bach, maar ook andere componisten passeerden de revue, zoals Telemann, Händel en Mozart.”

Wouter Verhage uit Amersfoort zal na het vertrek van Gerben het stokje overnemen. Wouter is naast dirigent van diverse koren ook cellist, en treedt regelmatig als vocaal solist op. Wouter heeft veel zin om aan de slag te gaan met het orkest. “Intermezzo is een prachtig orkest vol met getalenteerde, muzikale spelers en ik kijk er zeer naar uit om met hen volgende vernieuwende stappen te gaan maken.”

Advertisements

“We zullen Gerben als dirigent zeker missen. We hebben veel van hem geleerd, en hebben de samenwerking altijd als zeer prettig ervaren,” zegt Ewald Mauritz, voorzitter van het orkest. “Tegelijkertijd zien we uit naar de nieuwe periode die aanbreekt. We verwachten muzikaal gezien verder te kunnen groeien met Wouter. Hij heeft zijn eigen stijl en zal ons daarmee ongetwijfeld weer andere accenten kunnen bijbrengen, waardoor het muzikale niveau verder stijgt.”

Sinds de oprichting van het orkest in 1999, hebben vier dirigenten aan het roer gestaan. De eerste dirigent was Leo Mauritz, die het orkest oprichtte omdat hij cantate BWV 118 van J.S. Bach wilde uitvoeren met zijn koor. Door het enthousiasme van de jonge muzikanten, volgden er nog talloze andere concerten. Na Leo Mauritz nam Arjen Uitbeijerse de leiding over. Inmiddels is het orkest uitgegroeid tot een regulier kamerensemble met ongeveer 20 leden die eens per twee á drie weken repeteert in Gouda. “Tijdens de lockdown in 2020 en het voorjaar van 2021 was het een tijd lang onmogelijk om samen te repeteren. We hebben het met elkaar muziek maken erg gemist,” zegt Mauritz. “Inmiddels kunnen we gelukkig weer samenspelen en hopen we in het nieuwe jaar veel mooie muziek te mogen maken.”

Op het afscheidsconcert op 2 oktober zullen werken van J.S Bach en Telemann ten gehore worden gebracht. Het orkest speelt vioolconcert BWV 1042 van Bach waarbij violiste Annemarie van Prooijen uit Gouda de solopartij speelt. Ook sopraansoliste Nanette Mans maakt haar opwachting. Enkele weken voor het concert zal de kaartverkoop van start gaan op www.orkest-intermezzo.nl.

07-09-2021 16:05