GOUDasfalt bloeit: hoe is het eigenlijk begonnen?

Gouda – De regen en wind zwiepen over het weidse asfaltterrein, in het voormalige weegbrugkantoor staat het koffieapparaat te pruttelen. Het is winter en je zou het nu niet gelijk denken, maar dit is het terrein waar in 2018 het eerste Goudse dancefestival, Riverdale, neerstreek. Waar foodfestival Rrrollend zich zo thuis voelt dat ze ´s zomers twee keer langskomen en waar verschillende ondernemers hun plekje hebben gevonden. GOUDasfalt is in drie jaar tijd uitgegroeid tot het grootste, meest succesvolle burgerinitiatief van Gouda. Maud werd er afgelopen zomer voor gehuldigd tot Goudse Heldin. Wij stelden haar de vraag: hoe is het eigenlijk begonnen?

Maud en groepje starters zat dicht bij het vuur toen het bedrijf KWS het asfaltterrein aanbood aan de gemeente. Zelf stedenbouwkundige, was zij heel actief bij architectuurcentrum grAp, mede oprichter van het Pauzelandschap (Bolwerk). Ook nauw betrokken was stichting Gouda Sterk aan de IJssel, altijd op zoek naar een mooie plek ‘aan de overkant’. Ze kan niet precies zeggen waarom, maar toen KWS eind 2014 vertrok bood zij het terrein exclusief aan aan de gemeente. Maud: “Het was nog het staartje van de bouwcrisis, mensen waren wat voorzichtiger. Zij (de gemeenteraad) hadden eerst negatief geadviseerd en toen kwam er ineens een enorme flow op gang, van een stuk of twaalf verschillende verenigingen en stichtingen”. Gouda Sterk aan de IJssel en architectuurcentrum grAp, Gouda bruist, een stichting op de havens, de historische vereniging somt Maud op. Er werd een petitie uitgeschreven, die al snel door 800 mensen ondertekend werd.

Goudse heldin Maud Roukens over de start van GOUDasfalt
Met de wind in de zeilen begonnen de initiatiefnemers aan een bidbook met daarin hun kijk op het terrein; het soort bedrijven, festiviteiten en voorzieningen en hoe ze die wilden bereiken. Na een intensieve tijd met de gemeente stemde de gemeenteraad uiteindelijk in met de aankoop van het terrein, maar wel onder een voorwaarde: GOUDasfalt moet vanaf het begin af aan huur betalen.

Afbreken asfaltcentrale
Op dat moment stond de asfaltcentrale nog fier overeind. Maud: “… de fabriek moest nog gesloopt worden. Dat was een lastige tijd, want we waren toen al heel erg druk bezig met het terrein, want als je weet dat je op moment 0 geld moet betalen, moet je ook inkomsten hebben. Maar we werden eigenlijk niet getolereerd op het terrein tijdens de sloop”. De groep wilde graag dat hun initiatief herkenbaar zou blijven als voormalige asfaltfabriek: “We hadden een heel protocol gemaakt, maar er is veel meer gesloopt dan afgesproken was”.

Afgeknipt
Dat kreeg gevolgen toen zomer 2016 de sloop klaar was. “Op het moment dat we de sleutels kregen, dachten we: geweldig, we gaan aan de slag. Toen bleek dat alle elektra en alle gas en nutsvoorzieningen helemaal waren afgesloten en dat alle kabeltjes tot op de laatste millimeter waren afgeknipt. Dus dat wat hier allemaal al lag en waar je gewoon op door kon bouwen, moest weer opnieuw aangesloten en bedacht worden”.

Maar de huur liep en de zaak moest draaien, Culifeest stond in de coulissen klaar voor de première. Elektra werd gebruikt uit het trafo-huisje, vrijwilligers werden opgetrommeld. Maud: “Dat was een enorme tryout, we werden echt helemaal ondergedompeld”. Gelukkig was het een groot succes: “Het was ook supermooi weer, het terrein was voor het eerst open. Dus het was op alle manieren fris en nieuw”.

In de kou
Maar de problemen waren nog niet voorbij, later bleek dat er een gaslek was. Experts van KWS werden erbij gehaald, die mochten onder toezicht en in hoge uitzondering boren in het asfalt, maar ze vonden niets. De kantoorgebouwtjes zijn daarom aangesloten op een losse gastank en ook restaurant de Vrijheid draait hierop. Maar voor het zover was, vertelt Maud: “Alleen al zo’n gaslek, daar ben je maanden mee bezig voordat dat opgelost is en dan heb je dus nog steeds geen verwarming hier. We hebben een jaar alleen in het woonhuis kunnen vergaderen. Daar zaten we echt met de jas, handschoenen aan in de kou dingen te bespreken”.

Maud Roukens

Nieuwe huurders
Maar zoals ieder jaar werd het weer lente. Een groep vrijwilligers werkte hard om nieuwe huurders te werven. Scouting Jan van Hoof was een van de eersten die de oversteek maakte, maar ook streekproductenwinkel Rechtstreex, café-restaurant de Vrijheid en meubelmaker Depot24 vestigden zich op het terrein. En daarbij, eind 2017 waren bij GOUDasfalt al zo’n 200 vrijwilligers betrokken! Maud: “Deze zomer hield ik de presentatie met onze plannen uit 2015, ik zag, we hebben 80% van de doelen bereikt. Als je kijkt wat we in die drie jaar allemaal voor elkaar gekregen hebben; wat er gebouwd is, wat er neergezet is, wat er verhuurd is, wat er aan sportactiviteiten, aan festivals, workshops is georganiseerd”.

Het succes is ook bij de gemeente Gouda goed gevallen. Volgens het bestemmingsplan is GOUDasfalt nu nog een asfaltterrein, in 2020 gaat de stichting samen met de gemeente en in samenspraak met de Gouwenaars een nieuw omgevingsplan maken. Ook word gewerkt aan een overstap van huur naar erfpacht: dit zou betekenen dat GOUDasfalt voor langere tijd bij ons blijft.


GOUDasfalt is opgericht door Maud Roukens, Peterpaul Kloosterman, Eva Kosto, Herman Ruiter en Wouter Enderink. De stichting is een burgerinitiatief, waaraan anno 2020 zo’n 250 vrijwilligers bijdragen. De ontwikkeling van het terrein gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Gouda.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

27-12-2019 11:00