Gouda/Zuidplas – Een goed bewaard geheim, dat is het kleine paradijsje ‘Land van Belofte’, dat net boven Moerkapelle ligt verscholen tussen de bomen. Deze chique Herenboerderij uit de 17e eeuw is vanmiddag het decor voor een bijeenkomst over samenwerking in de regio Midden Holland. Vooraf vonden we gelegenheid om de burgemeesters Pieter Verhoeve (Gouda) en Han Weber (Zuidplas) te bevragen over hoe het is om buren te zijn. Is de samenwerking er een van belofte?
Op het zonnige terras van de Herenboerderij vallen gelijk al wat verschillen en overeenkomsten op. Beide burgemeesters zijn recent geïnstalleerd: burgemeester Weber in oktober, Verhoeve in november vorig jaar. Pieter Verhoeve staat aan het hoofd van een oude stad met slechts één kern, Gouda. Han Weber aan het hoofd van een fusiegemeente, ontstaan uit de dorpen Nieuwerkerk a/d IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle. Tenslotte rekenen de burgervaders zich tot een andere politieke familie: Verhoeve is lid van de SGP, Weber van D66.
Toch is een telkens terugkerend thema samenwerking; niet alleen tussen deze twee gemeenten, ook breder binnen de regio Midden Holland*. De gemeentegrenzen zijn vooral administratieve grenzen, vinden beide burgemeesters, het is de kunst elkaar aan te vullen. Een goed voorbeeld zijn de voorzieningen, waarvan je er in de stad nu eenmaal meer vindt dan in een dorp.
Probeert u elkaar daarin te vinden, vanuit de gedachte: in Gouda zijn deze voorzieningen, dan gaan wij niet dezelfde voorzieningen creëren?
Han Weber: “Dat is nog niet eens een actieve vraag, want hij komt niet in je op. Waarom zou je met elkaar een concurrentiestrijd aangaan als je elkaar veel beter kan weten te vinden in waar je elkaar kunt versterken? Twee halve ziekenhuizen is geen ziekenhuis”.
“Kijk, onbekend maakt onbemind, maar bekend maakt bemind. En in die nieuwe beweging zitten we denk ik nu, als regio: hoe zorgen we meer voor samen in plaats van ieder voor zich”
“Dat geldt voor een aantal culturele voorzieningen ook. Er is bij onze dorpen behoefte aan culturele, dichtbij voorzieningen; het lokale verenigingsleven. Maar ga je echt voor het grote theaterwerk, met een landelijke programmering, dan is Gouda natuurlijk dichtbij”.
Andersom, leunt Gouda als het gaat om recreëren (fietsen, wandelen) eigenlijk op Zuidplas?
Pieter Verhoeve: “Niet exclusief. Want de Reeuwijkse Plassen zijn natuurlijk ook heel betekenisvol. En ik merk dat mensen ook ontzettend graag fietsen door de Krimpenerwaard, of even naar Schoonhoven of Oudewater gaan. Op het gebied van recreatie heeft Zuidplas eveneens prachtige gebieden. Maar ook qua werkgelegenheid: Ik ben bijvoorbeeld onder de indruk van die hele sterke fruit- groente, sierteeltsector, die nationaal, zelfs internationaal van betekenis is”.
Han Weber: “We zijn de vijfde tuinbouwgemeente”.
Pieter Verhoeve: “Het kan niet anders dan dat mensen die bij jou (Han Weber, Zuidplas) werken, woonachtig zijn in Gouda en andersom. Het is altijd pendelen, want het zijn administratieve grenzen. Vóór jou zat Gert-Jan Kats [als burgemeester] in Zuidplas, een goede vriend van mij: zijn kinderen hadden een treinabonnement om in Gouda naar school te gaan. Zo werkt dat”.
“Is dat nou een Roerdomp jongens?” Burgemeester Verhoeve schiet overeind uit zijn stoel. Gedrieën lopen de heren om het hoekje van het pand naar de vijver waar de zeldzame vogel zich ophoudt. Verhoeve blijkt een kenner: “Ik ben in mijn tienertijd vogelaar geweest”.
Waar waren we… op welke onderwerpen trekt u samen op?
Pieter Verhoeve: “Heel concreet: hij (Han) heeft een grote nieuwbouwopgave met ‘het vijfde dorp’. Gouda heeft Westergouwe. Dan kunnen we natuurlijk eindeloos gaan ruzie maken en rollebollen over waar het station komt. Maar je kunt ook zeggen; het is voor de inwoners van allebei de kernen van belang dat er een station in de buurt is en waar het ligt, dat zal wel. Als de mensen het maar goed kunnen bereiken. Daar stuur je samen op. Dat is het verschil, als Han naar een gedeputeerde of minister loopt om iets te regelen en ik doe dat. Ieder voor zich, dan heb je weer allebei een half station, oftewel helemaal niks”.
Artikel gaat veder na de foto
De band tussen de dorpen van Zuidplas en Gouda komt ter sprake. Moordrecht, zo weet Pieter Verhoeve, is bijvoorbeeld meer georiënteerd op Gouda. Maar vanuit Nieuwerkerk a/d IJssel ben je snel in Rotterdam. Toch is Zuidplas een logische gemeente, vindt burgemeester Weber: “Ja, dorpen hebben echt wel een eigen signature in Zuidplas. Waarbij ik overigens ook zeg, dat ik als relatieve buitenstaander zie dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze zelf soms weleens denken. Qua mentaliteit. Daar zitten toch echt veel overeenkomsten, heel veel samenhang in. Wat ze ook echt samenbindt is de nadrukkelijke behoefte om [naast onderdeel van Zuidplas], een dorp te zijn, ieder voor zich”.
Pieter Verhoeve: “Waar je ook veel diversiteit in ziet, is in de wijken. Westergouwe waar ik zelf hoop te wonen, heeft weer een andere sfeer dan Goverwelle, uitleglocatie uit de jaren ’80 en ’90. En de binnenstad heeft weer zijn eigen dynamiek. Dus je ziet, ook al heb je een grotere kern, je hebt wel heel verschillende wijken in die kern. Ook met de eigen teams, buurtverenigingen en eigen uitdagingen”.
Heeft de coronacrisis eigenlijk nog gevolgen voor de samenwerking?
Pieter Verhoeve: “Ik denk dat als Gouda een totaal andere uitleg zou geven aan de anderhalve meter samenleving dan Zuidplas, we daar grote last van zouden krijgen. Burgers houden van rechtsgelijkheid. Anders gebeurt het dat sportscholen zeggen van, in Zuidplas mag het wel en in Gouda mag het niet”.
Han Weber: “Precies dezelfde vraagstukken spelen hier. Dat is een goede reden om, als je zo in elkaars nabijheid zit, dat af te stemmen. Dat gebeurt ook: Wij hebben elkaar de afgelopen maanden gewoon nog steeds getroffen. Is het niet fysiek, dan wel weer anderszins”.
Pieter Verhoeve: “We hebben ook een app-groep, met zijn vijven (gemeenten regio Midden Holland)”.
De lijntjes zijn kort als ik het zo beluister, is er nog ruimte voor verbetering?
Pieter Verhoeve: “Voordat ik burgemeester werd was ik actief in de Drechtsteden**, in mijn jonge politieke loopbaan. Ik ben, kun je bijna wel zeggen, afgericht om regionaal te denken”.
“Kijk, onbekend maakt onbemind, maar bekend maakt bemind. En in die nieuwe beweging zitten we denk ik nu, als regio: hoe zorgen we meer voor samen in plaats van ieder voor zich”.
De bloemen voor dit interview zijn geschonken door Gerberakweker Jac. Oudijk B.V. (Moerkapelle).
*Regio Midden Holland bestaat uit: Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas en Krimpenerwaard
**Drechtsteden is een samenwerkingsregio van: Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Giessendam.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
24-06-2020 08:00