Gouda wil vergroenen met NK Tegelwippen

Gouda – Zoveel mogelijk tegels eruit, zoveel mogelijk groen erin. Dat is in het kort het doel van het NK Tegelwippen. Aan de 3e editie van de vergroeningswedstrijd, die tot 31 oktober duurt, doen 115 gemeenten mee. Ook Gouda doet mee. Achter de opvallende tekst van het initiatief (´het wipseizoen is weer geopend´) schuilt een serieuze boodschap.

Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft ook een gemeenschappelijk doel. Als tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Gouda meer biodivers. Dit betekent dat er dan meer ruimte is voor planten en dieren. En een stad met veel groen houdt bij zware regenbuien het water beter vast. Daardoor is er minder wateroverlast en blijft er bij extreme droogte meer vocht in de grond. Meer dan 70% van de totale grond in Gouda is niet van de gemeente, dus roepen we vooral grondeigenaren op om mee te doen met deze actie.

De gemeente verwijst onder meer naar het meest recente rapport van VK-klimaatpanel IPCC. De wetenschappers die daaraan meewerkten, waarschuwden indringend voor de enorme gevolgen van de opwarming van de aarde. “Door mensen veroorzaakte klimaatverandering leidt tot gevaarlijke, wijdverbreide verstoringen in de natuur en raakt de levens van miljarden mensen”, vatte het IPCC samen.

Aanmoediging

Het NK Tegelwippen is bedoeld als aanmoediging voor gemeenten én bewoners om te vergroenen. Wie meedoet, kan op de website van het kampioenschap het aantal ‘gewipte tegels’ opgeven. Vorig jaar kwam het totaal uit op ruim 1,5 miljoen. Wie per 1.000 inwoners het meeste steen verruilt voor groen, wint de Gouden Schep. De gemeenten met het hoogste aantal weggehaalde tegels gaan ervandoor met de Gouden Tegel. Voor bewoners is er ook nog de ‘Publiekswipper’. Is uw eigen tuin grijs gekleurd? Doe dan zeker mee! Bekijk de versteende kaart van Gouda.