Gouda: wijkgerichte aanpak Korte Akkeren mag voorlopig door

Gouda – De gemeente Gouda heeft gereageerd op de recente uitspraak van de rechter over fraude opsporingssysteem SyRi. Met SyRi kunnen gegevens van allerlei instanties aan elkaar worden gekoppeld. Een week geleden oordeelde de rechter dat dit de privacy te sterk schaadt en dus niet langer mag. In Gouda werd in december vorig jaar bekend dat bij wijze van proef een variant op SyRi wordt ingezet in Korte Akkeren. In navolging daarvan was grote onrust ontstaan in de wijk.

Het bestuur schrijft in hun reactie dat ‘van meet af aan veel maatschappelijke weerstand tegen SyRi [heeft] bestaan’. Maar schrijft ook dat SyRi in dit project bewust niet ingezet wordt. Wat bij de wijkgerichte aanpak wel wordt ingezet en welke gegevens aan elkaar worden gekoppeld blijft in het bericht onduidelijk. Wel benadrukt de memo dat er niet alleen wordt gekeken naar misbruik van uitkeringen en toeslagen, maar ook nadrukkelijk naar het tegengaan van onderbenutting van voorzieningen, lees: het niet gebruiken van bijv. toeslagen.

Ondanks dat Gouda geen verband ziet tussen SyRi en de wijkgerichte aanpak, gaat zij aan het Kenniscentrum Handhaving en Naleving (van de VNG) vragen of de overwegingen van de rechter ook van doen hebben met hun eigen project. De uitkomsten daarvan volgen later.

Advertisements

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

12-02-200 16:50