Gouda Oost krijgt Leo Vromantoren

Woonpartners Midden-Holland heeft de naam bekend gemaakt van de te ontwikkelen woontoren in Gouda Oost. Op de Springerslocatie in Gouda Oost verrijst het komende jaar de woontoren met 39 appartementen. Aannemer Van Wijnen Stolwijk B.V. en opdrachtgever Woonpartners Midden-Holland ondertekenden, op de PROVADA, de aannemingsovereenkomst voor de realisatie van de Leo Vromantoren.

De naam van de toren is met toestemming van de familie en de Vroman Foundation, de Leo Vromantoren genoemd. Directeur-bestuurder René Mascini van Woonpartners: “We zijn bijzonder trots en vereerd dat we van de familie van Leo Vroman toestemming hebben gekregen voor de naamgeving van de woontoren. Het is met de tekeningen van Leo Vroman in de balkonhekken en de gevel een bijzonder fraai ontwerp geworden van 01-10 Architecten.”

Inspiratie voor ontwerp
In het ontwerp van de toren zijn duidelijke accenten gelegd waarbij als inspiratiebron het werk van Leo Vroman is gebruikt. De gesloten plinten aan de Oostzijde en de glazen hekwerken langs de balkons worden met een grafisch motief te gedecodeerd. Hier is gekozen voor computertekeningen van Leo Vroman. Voor de betonnen gevel in de plint is gekozen voor ‘oktober 09’ en ‘09D’. Voor de glazen hekwerken langs de balkons is een print gemaakt op basis van de ‘Sunken Leaves’.

Woonpartners start met de nieuwbouw van het eerste grote wooncomplex in de wijk Gouda Oost in september 2015. Een jaar later levert aannemer Van Wijnen de 39 appartementen op. Andere projecten die in de toekomst van start gaan zijn het project aan de Gedenklaan van Jansen de Jong en de verhuizing van supermarkten Lidl en C1000/Jumbo naar een nieuwe gezamenlijke locatie naast de Leo Vromantoren.

Meerdere projecten in Gouda Oost
Woonpartners heeft nog meer projecten gerealiseerd in Gouda Oost. In oktober 2015 start Woonpartners met de bouw van 64 woningen in Zuidelijk Stempel West. Deze woningen worden gebouwd door bouwbedrijf Trebbe en staat gepland om eind 2016 opgeleverd te worden. Daarnaast wordt in dit gebied nog een woontoren ontwikkeld. De start van de bouw is begin 2016 gepland.

Betrokken bewoners
Gouda Oost is een wijk met een groot aantal betrokken bewoners die bruisen van de ideeën om hun stad, wijk of straat leuker, mooier en beter te maken. Zo is enige tijd geleden de Anne Frankboom onthuld op het Schweitzerplein. Bovendien heeft een bewoner het initiatief genomen om herinneringsborden te laten maken, met daarop informatie en foto’s over de verzetshelden, naar wie 16 straten in Gouda Oost zijn vernoemd. Tijdens de onthulling van de informatieborden werden enkele zinnen uit het gedicht ‘Vrede’ van Leo Vroman geciteerd. In aansluiting hierop is toestemming van de familie en de Vroman Foundation gevraagd om Leo Vroman als uitgangspunt en inspiratie voor de woontoren te mogen nemen.

leo vroman toren 2