Gouda heeft er vier fairtrade winkels bij

Gouda – Gouda heeft er sinds kort vier nieuwe Fairtrade winkels bij: Twee juweliers, een zaak in sportkleding en een lijstenmaker. Ze hebben een paar dingen gemeen: ze zijn allemaal gevestigd in de binnenstad en ze zijn allemaal verantwoord bezig, geïnspireerd door Fairtrade. Die vier winkels zijn: Juwelier Watchhouse en sportzaak TienSport aan de Lange Tiendeweg en GoudaLijsten en edelsmid Femke Boschker aan de Lange Groenendaal.

Watchhouse
De oudste, langst in Gouda gevestigde zaak is Watchhouse van goudsmid Jos van Beek. Hij is al dertig jaar eigenaar van de juwelierszaak, die een voortzetting is van wat voorheen Jewel Art & Ribelli heette. Hij is erkend goudsmid met het diploma juwelier, edel-en goudsmid. Hij is ook docent aan de enige erkende opleiding in Schoonhoven, de Zilvervakschool.

“Het Fairtrade goud komt uit Afrika, uit gecertificeerde mijnen, die twee keer per jaar worden gecontroleerd”, aldus Jos van Beek, die graag nog eens een bezoek brengt aan een van die mijnen. De edelsmid merkt dat steeds meer klanten om Fairtrade goud vragen, ook al zijn de producten zo’n 20 tot 30 procent duurder. Kennelijk hebben de mensen dat er voor over.”

Advertisements

Jos van Beek vindt het een goede zaak dat er in Nederland steeds meer Fairtrade edelsmeden komen. Inmiddels zijn dat er zo’n 40 tot 50.

Femke Boschker
Een van die andere Fairtrade edelsmeden in Gouda is Femke Boschker aan de Lange Groenendaal. Zij vestigde zich daar twee jaar geleden. Voor die tijd werkte ze vanuit huis of in deeltijd bij andere edelsmeden.

“Maar nu ben ik ontzettend blij met mij eigen pandje. Het is ideaal hier, met ruimte voor een winkel en een atelier. En de Lange Groenendaal is natuurlijk een erg leuke straat, het begint hier echt een Fairtrade buurtje te worden.”

Femke Boschker volgde haar opleiding aan de Vakschool in Schoonhoven. Omdat ze zich wat breder op kunst wilde oriënteren, studeerde ze vervolgens aan de Kunstacademie.

“Maar uiteindelijk ging mijn hart toch het meeste uit naar de edelsmederij. En nu zit ik hier helemaal in m’n element.”

GoudaLijsten
Verderop aan de Lange Groenendaal zit een Fairtrade winkel van geheel andere aard: lijstenmaker GoudaLijsten van Dries van Leeuwen. Hier vind je lijsten van allerlei soorten hout die allemaal één ding gemeen hebben: het is allemaal verantwoord hout. Niet afkomstig van dubieuze fabrieken in Azië (Indonesië vooral), maar van verantwoord werkende houtfabrieken uit landen in Europa zoals Italië, Tsjechië en Portugal. Gecertificeerd hout met vertrouwde keurmerken. Kortom, eigenaar Dries van Leeuwen heeft aan de Lange Groenendaal, naast de Wereldwinkel, een zaak ‘om in te lijsten’.

Hij maakt z’n lijsten dus van gecertificeerd hout. Vaak is dat ook gefineerd hout. Dat spaart de bossen. Vanwege deze verantwoorde manier van werken wilde Dries van Leeuwen graag ook Fairtrade deelnemer wilde worden. Onlangs mocht stichtingsvoorzitter Jaap Warners hem de bijbehorende Fairtrade-sticker uitreiken.

Dries van Leeuwen heeft vooral particulieren als klanten. “Het zijn mensen die graag iets willen laten inlijsten: schilderijen, posters, prentjes, foto’s. Ik zoek daarbij heel gericht naar bijpassend materiaal.

TienSport
Gouda is al enige tijd een speciaalzaak rijk voor sportkleding, waar uitsluitend vrouwen terecht kunnen: TienSport. Tineke Hoekstra is de enthousiaste eigenaresse. Na jarenlang bij de NOS te hebben gewerkt, vond ze een nieuwe uitdaging. “Bij het ondernemerschap horen allerlei leuke dingen, zoals bijvoorbeeld de aandacht die je kunt geven aan duurzaamheid. Ik wil dat bewust doen, kies daarom ook voor sportkleding (bijvoorbeeld van het topmerk Odlo) met het fairtrade keurmerk van de Fair Wear-foundation”. Tineke voegt daar nog aan toe te merken, dat consumenten steeds bewuster worden van wat ze kopen en daarbij ook letten op keurmerken voor eerlijk geproduceerde kleding.

Voorzitter Jaap Warners van Fairtrade Gouda overhandigde Tineke Hoekstra onlangs de sticker van Fairtradegemeente Gouda voor het deelnemerschap. Die prijkt nu op haar leuke pandje aan Lange Tiendeweg 27.

 

Foto’s:  Lucas A Nijenhuis

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 
17-06-2018 16:20