Gouda goed vertegenwoordigd op 20ste NK Debatteren voor Scholieren

Gouda/Gorinchem – In totaal 124 scholen voor voortgezet onderwijs nemen op 10 en 11 november deel aan het aan het NK Debatteren voor Scholieren. Ook het Driestar College en het Coornhert Gymnasium komen in actie. De leerlingen gaan het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Het Camphusianum is dit jaar gastlocatie voor twee van de drie voorrondes.

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele onderwerpen zoals de onafhankelijkheid van Catalonië, de Sleepwet en #metoo. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s zeker niet uit de weg.’’

Advertisements

Succesformule
Het is het 20ste jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.