De afdeling Radiologie van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft begin oktober een nieuw en innovatief mammografiesysteem in gebruik genomen. Een mammografie is een röntgenfoto van de borst en maakt afwijkingen in de borst zichtbaar. Het nieuwe mammografiesysteem is uitgerust met tomosynthese. Deze nieuwe techniek, die nu nog slechts in een beperkt aantal Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar is, maakt het mogelijk om hoogwaardige driedimensionale mammografiebeelden te maken. Dit leidt tot een snellere en betere diagnose voor patiënten met (mogelijk) borstkanker.
Het grote voordeel van de techniek is dat het de radioloog in staat stelt de hele borst van boven tot onder in zeer gedetailleerde opnames te beoordelen. Willeke van Ekeren, radiodiagnostisch laborant in het GHZ, is blij met het nieuwe mammografiesysteem: “Met de nieuwe techniek wordt de borst in afzonderlijke beelden van 1 mm weergegeven. Verdachte structuren die met een reguliere tweedimensionale mammogram vaak verborgen blijven, worden hierdoor wel zichtbaar. De onderzoekstijd is vergelijkbaar met de oude techniek en dus kunnen we het nieuwe systeem in de dagelijkse praktijk inzetten.”
Inmiddels is in internationale wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat met het gebruik van de nieuwe techniek afwijkingen eerder zichtbaar zijn met minder noodzaak tot aanvullend onderzoek. Dit is een grote stap voorwaarts in de detectie van borstkanker. Het nieuwe mammografie systeem stelt het Groene Hart Ziekenhuis in staat om patiënten sneller zekerheid te bieden. Deze ontwikkeling past binnen de ambitie van het GHZ en haar partnerziekenhuizen binnen het Oncologie Netwerk West om de beste zorg voor patiënten met kanker te bieden, dichtbij in de eigen regio.