Gouda – Patiënten met een goede conditie herstellen vaak makkelijker van hun operatie. Daarom start het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ), in samenwerking met Rayer Healthcare, een onderzoek om te zien of een trainingsprogramma voor de operatie én revalidatie achteraf kan helpen om klachten na afloop te verminderen. Aan dit onderzoek doen kwetsbare patiënten van 70 jaar of ouder mee die geopereerd worden aan een darmtumor.Â
Met deze studie zoeken zij uit of prehabilitatie (verbeteren van de conditie vóór operatie) in combinatie met revalidatie (verbeteren van de conditie ná operatie) het sterftecijfer en aantal complicaties in het eerste jaar na operatie kan verminderen en de kwaliteit van leven kan verhogen.
Deelnemers ontvangen de standaard zorg, en daar bovenop doen ze mee aan een prehabilitatie- en revalidatieprogramma om hun conditie voor en na de operatie te verbeteren. ”We doen extra testen of de conditie inderdaad verbeterd is en vergelijken de resultaten met patiënten die alleen de standaard zorg hebben ontvangen. We willen ervoor zorgen dat patiënten na de operatie weer snel op hun oude niveau zijn, of zelfs op een beter niveau. We verwachten dat het aantal complicaties hierdoor afneemt en patiënten korter in het ziekenhuis liggen. In combinatie met de revalidatie na de operatie, verwachten we tevens een hogere kwaliteit van leven” schrijft het Goudse ziekenhuis.
Samenwerking met verschillende ziekenhuizen
De BEBOP-studie is opgezet door het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en wordt uitgevoerd door artsen en onderzoekers van verschillende ziekenhuizen uit de regio: Het Hagaziekenhuis, het Alrijne Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, Groene Hart Ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Langeland ziekenhuis.
Hier kan je meer lezen over de BEBOP-studie en de antwoorden vinden op veelgestelde vragen.
15-11-2021 15:20