Gemeente pakt leegstand in binnenstad aan

Gouda – Pandeneigenaren die onnodig lang hun pand in de binnenstad van Gouda leeg laten staan, kunnen door de gemeente Gouda worden gedwongen een nieuwe gebruiker voor hun pand te accepteren. Gaat een pandeigenaar daarin niet mee, kunnen dwangsommen worden opgelegd totdat het gebouw uiteindelijk wel in gebruik is genomen. Dit staat in de leegstandverordening die het college heeft vastgesteld om de leegstand in de binnenstad aan te kunnen pakken.

De gemeente is al langer actief om de leegstand van winkels en woningen boven winkels in de binnenstad tegen te gaan. Met een gerichte en persoonlijke benadering worden ondernemers, vastgoedeigenaren en aspirant bewoners verleid om zich te vestigen in de historische binnenstad. Met vastgoedeigenaren wordt gekeken hoe de leegstaande panden het beste ingevuld kunnen worden en hoe de gemeente daarbij kan ondersteunen. Soms werkt deze (persoonlijke) benadering echter niet en laten eigenaren panden onnodig lang leeg staan. Voor die gevallen maakt deze verordening het mogelijk dat de gemeente kan afdwingen dat een pand weer in gebruik wordt genomen.

Extra instrument
“Natuurlijk bereiken we dit het liefst door overleg met de betrokkenen”, zegt wethouder Daphne Bergman. “Het gaat ook best goed, maar soms ontmoet je mensen die er geen trek in hebben om iets met hun leegstaande pand te doen. Dan hebben we met deze verordening een extra instrument in handen. We willen de stad bruisend, levend en vitaal houden.”

Advertisements

Of de leegstandverordening er daadwerkelijk komt, is aan de gemeenteraad van Gouda die uiteindelijk hierover een besluit moet nemen.