Gemeente Gouda publiceert nieuwe dakenkaart voor zonnepanelen

Gouda – Vanaf vandaag is op een speciale online kaart te zien welke daken in Gouda geschikt zijn voor de aanleg van zonnepanelen. Uit onderzoek voor de kaart bleek dat wel 65% van alle Goudse daken geschikt is voor het opwekken van zonne-energie. Eerder presenteerde de gemeente Gouda al een lagere drempel op vergunningen, onder meer met een vergunning-sneltoets. Met de dakenkaart hoopt zij het plaatsen van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken.

Uit het onderzoek dat aan de kaart vooraf ging, bleek dat 65% van de daken geschikt is voor zonne-energie, vertelt wethouder Thierry van Vugt. Factor van betekenis waren de daken van de vele monumenten in de binnenstad. De gemeente is voorzichtig als het om aanpassingen van monumenten gaat. Toch viel de uitkomst de wethouder niet tegen: “… bij monumenten [is] nog altijd meer dan 50% geschikt voor het aanbrengen van zonnepanelen”. De kaart is gemaakt met GIS, een veelgebruikt programma in de ruimtelijke ordening.

Inzoomen
“Je kunt nu via een website inzoomen op je huis en dan zien of je zonnepanelen kunt nemen of niet”, vertelt de wethouder. Dat is precies het eenvoudige systeem dat Gouda zocht: “Geen brede nota’s, gewoon een GIS systeem, waar je kunt zien of je dak groen, oranje of rood is”, vat van Vugt het samen. De gemeente heeft de daken vanuit de lucht geïnventariseerd. Bij een groen dak is plaatsing van panelen zeker mogelijk. Oranje daken zijn twijfelgevallen: “Bij oranje daken moet je bij ODMH langs. Die kunnen we niet goed zien vanuit de luchtfoto’s”. En bij rode daken zijn panelen in elk geval niet mogelijk.

Advertisements

Van Vugt: “We hopen dat daarmee de komende jaren extra zonnepanelen gaan verschijnen in Gouda”.

Benieuwd wat bij jouw woning mogelijk is? Klik dan hier om de kaart te zien.

 

16-12-2020 14:25