Gouda – Het college kiest voor een nieuwe aanpak om armoede en schulden bij Goudse inwoners te voorkomen en aan te pakken. De gemeente gaat minder inzetten op de zelfredzaamheid en eigen kracht, maar gaat zich actiever bemoeien met de aanpak van schulden en neemt een regierol op zich. Speciaal hiervoor wordt een projectleider aangesteld die de nieuwe aanpak gaat uitrollen.
Nieuw is ook dat mensen die in de schulden zitten, maar geen stabiel (saneerbaar) inkomen hebben, in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. “Ook de mensen zonder een stabiel inkomen moeten we in beeld houden”, zegt wethouder Rogier Tetteroo (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Uitgangspunt is dat iedereen kan blijven meedoen, zoals ook staat in de nota armoedebeleid ‘Samen mee(r) doen’. Dat wil het college bereiken door maatregelen te treffen om armoede en schulden voorkomen, door minimaregelingen voor mensen met een laag inkomen en door de aanpak van bestaande schulden. De nieuwe aanpak is ontwikkeld in samenspraak met professionals, vrijwilligers en deskundigen. Gebleken is dat er behoefte is aan meer regie vanuit de gemeente en het college zet dit nu om in daden.
Kindpakket
Wethouder Rogier Tetteroo: “We hebben een uitgebreid pakket aan maatregelen om armoede en schulden stevig aan te pakken. Of je nou een laag inkomen of schulden hebt, iedereen hoort erbij.” In het pakket aan maatregelen dat het college voorstelt zit bijvoorbeeld een laagdrempelige schulddienstverlening aan jongeren. Ook wil het college netwerken inzetten die signaleren dat mensen in de schulden raken en die hen kunnen helpen bij het vinden van ondersteuning en kunnen uitzoeken of ze in aanmerking komen voor minimaregelingen. Vaak weten ze niet dat die bestaan. Verder wil men proberen huisuitzettingen te voorkomen. Voor gezinnen met een laag inkomen komt er een kindpakket met onder meer een gratis pas voor kinderen, een bijdrage voor sport- of cultuur, of een bijdrage voor schoolkosten en een jeugdtegoed.
Speciale pas
Voor alle inwoners met een laag inkomen wordt de een speciale pas geïntroduceerd. Met deze pas die ze voor vijf euro kunnen aanschaffen, hebben ze bijvoorbeeld toegang tot voorzieningen zodat ze (gratis) mee kunnen blijven doen in de samenleving.
Gemeenteraad
Het college legt deze plannen voor aan de gemeenteraad die er nog een besluit over moet nemen. “Na de zomer zouden gesteld moeten kunnen staan”, verwacht Tetteroo.