Gouda wordt bijna 750 jaar. Zo’n oude stad zit natuurlijk vol geheimen: dit zijn er 9!
1.Het kleinste gebouw van Gouda
Het kleinste gebouwtje van Gouda is een huisje dat gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Het voormalige brugwachtershuisje staat dan ook ingebouwd tussen twee elektriciteitshuisjes. Hij is gebouwd in 1871 en heeft het recent geschopt tot Rijksmonument. Het gebouwtje is 3 bij 3 meter. Precies genoeg voor een bureau en een kop koffie dus.
2.Het smalste steegje van Gouda
Het Goudse centrum zit vol leuke steegjes, de een nog smaller dan de ander. Twee worden vaak genoemd als het om de smalste gaat: het Oude Halletje en de Looierspoort. Weekblad deGouda ging kijken en stelde een winnaar vast: de Looierspoort! Op de smalste plek is deze steeg aan de Lange Groenendaal maar 60cm breed, vergelijkbaar met de lengte van een onderbeen!
3. De balgenkamer
Een balgenkamer is de ruimte achter een kerkorgel waarmee van oudsher lucht door de orgelpijpen wordt gejaagd. De balgenkamer van het Moreau orgel van de St. Janskerk is nogal fors. In de Tweede Wereldoorlog kwam dat goed van pas, want zo kon hij plaats bieden aan onderduikers. Dat moet nogal spannend zijn geweest, zeker omdat bekend is dat leden van de Duitse Wehrmacht weleens op het orgel speelden.
4. Remonstrantse Poortje
Dit poortje moet je weten, of je fietst er voorbij. Het smalle hofje met stalen hek aan de Keizerstraat leidt naar een oude Remonstrantse kerk. De Remonstranten waren gematigde gelovigen die in het 17e eeuwse Gouda fel werden bestreden. De kerk is in 1870 vervangen door nieuwbouw, alleen het poortje naar de toegang herinnert nog aan het oude gebouw.
5. Kasteelgewelven en ondergrondse gangen
Aan de Hollandse IJssel lag vroeger het Kasteel Gouda. Het vestinggebouw werd afgebroken in 1577 maar alleen voor zover dat nodig was voor de nieuwe bebouwing. Er zijn in de 20ste eeuw diverse opgravingen gedaan waarbij onder meer de kelder en ondergrondse gangen zijn blootgelegd. VVV Gouda organiseert maandelijks een bezichtiging.
6. Onderdoorgang Dubbele Buurt
Onder het voormalige Magazijn De Zon (huidige ING kantoor) tot Achter de Kerk loopt een van de oudste watergangen van de Goudse binnenstad. In 2008 werd hij gerestaureerd zodat hij weer kan worden gebruikt door kleine boten. Vermoed wordt dat hier de oorspronkelijke loop van de Gouwe heeft gelopen. Het water wordt voor het eerst vermeld rond het jaar 1340! Rond de Donkere Sluis, naast de onderdoorgang, is metselwerk gevonden van rond 1450. Sinds de recente
7. Prostitutie in oud Gouda
Aan de Hollandse IJssel lag vroeger het Kasteel Gouda. Het vestinggebouw Prostitutie is van alle tijden en bloeide bij uitstek in havensteden zoals Gouda. Bijzonder in dit verhaal is de Nieuwe Haven, waar vrij recent nog een seksclub zat. Deze haven was vroeger, toen er nog water liep, de populairste straat voor ‘de betaalde liefde’. Andere straten waarin prostitutie werd gedoogd waren de Kleiwegstraat en de Tiendeweg. Maar er waren ook genoeg illegale bordelen, die door de gemeente (vaak zonder succes) werden bestreden.
8. De oudste stroopwafelbakkerij
De oudste stroopwafelbakkerij van Gouda is Kamphuisen. Bakkerszoon Pieter Willem Kamphuisen bakte in 1810 de eerste Goudse stroopwafel. Het geheime recept zit in een verzegelde envelop en wordt nog altijd bewaard in een gesloten kluis. Op de plek waar vroeger de bakkerij zat, zit nu eet- en drinklokaal Kamphuisen.
9. De grootste stroopwafel
De grootste stroopwafel ter wereld is in Gouda gebakken. Op 29 juni 2013 bakten Goudse stroopwafelbakkers de stroopwafel achter de Agnietenkapel. Met een diameter van 2,47 meter en een gewicht van 50 kilo was deze stroopwafel maar liefst 800 keer zo groot als de ‘normale’ Goudse wafel.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en AndroidÂ
19-08-2018 19:10