Frequentieverhoging tussen Gouda en Alphen uitgesteld

ProRail vraagt uitstel voor de frequentieverhoging tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Het plan is om vanaf december vier treinen per uur (elk kwartier) op dat traject te laten rijden. De frequentie blijft door de vertraging voorlopig ongewijzigd.

Abellio, een dochteronderneming van de NS, kan pas vaker gaan rijden als ProRail het spoor heeft aangepast. De provincie Zuid-Holland schrijft in een brief aan de Provinciale Staten: “ProRail heeft nu geconcludeerd dat de maatregelen die nodig zijn voor detectie van het materieel en seinbeveiliging op het spoor complexer zijn dan eerder voorzien. Zij verwachten dat hierdoor een vertraging ontstaat voor de frequentieverhoging en de realisatie van stations. We verwachten een vertraging van minimaal een half jaar.”

De provincie zegt in gesprek te gaan met ProRail en Albellio. Ze hopen een beter beeld te krijgen van de problemen en mogelijke oplossingen. “We sturen erop dat de vertraging en de gevolgen daarvan voor de reiziger zo klein mogelijk worden gehouden. Hierbij dient wel in acht te worden genomen dat de veiligheid van reiziger op geen enkele wijze in het geding mag zijn”, aldus de provincie.

De levering van de nieuwe Abellio-treinen is al begonnen. De NS-dochter heeft in december voldoende treinen om de frequentie te verhogen zodra ProRail klaar is.