Flexibel onderwijs Gouda: voor banen van de toekomst

Gouda – Gemeente Gouda werkt samen met de particuliere school Essenzo aan een nieuwe, flexibele manier van omscholen. Die moet helpen om werkkracht klaar te stomen voor banen van de toekomst. Diverse grote scholen zijn bij het project betrokken zoals MBO Rijnland, het Hoornbeeckcollege en het Wellantcollege. De bedoeling is dat een school voor ‘flexibel onderwijs’ ontstaat.

Snelle ontwikkelingen
Die moet een antwoord vormen op problemen in de arbeidsmarkt, ontstaan door de snelle technologische ontwikkelingen van deze tijd. Vooral in de digitalisering, energietransitie en circulaire economie volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op: denk bijv. aan werken met Warmtekrachtkoppeling-installaties en zonnepanelen. Dat leidt tot problemen; niet alleen bij bedrijven, die te weinig goed geschoolde MBO krachten kunnen vinden, maar ook bij de opleidingen. Directeur Teus de Jong van Businessschool Essenzo merkt dat ook. Hij vertelt dat zijn school vaak een ‘hulpvraag vanuit bedrijven om bedrijfsopleidingen te schrijven’ krijgt.

Verknopen scholen en werkveld
De gemeente Gouda krijgt een speciale subsidie van het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) voor het ontwikkelen van de nieuwe schoolvorm. Wethouder Thierry van Vugt heeft Essenzo om hulp gevraagd om opleiding en werkveld weer te verknopen. Uniek, noemen de betrokkenen die verbinding tussen publiek en privaat. Om informatie op te halen van wat werkgevers nodig hebben, hebben de partners een enquête uitgeschreven. Ze hopen zo te leren welke en hoeveel werkkracht er in de toekomst nodig is.

Advertisements

De nieuwe flexibele opleiding gaat zich puur richten op het omscholen van huidige MBO krachten. Het is nog niet duidelijk welke vorm de school krijgt, maar, zegt van Vugt: “Het klinkt heel erg logisch als de nieuwe techniek in een van de scholen gedaan wordt”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

20-02-2020 10:03