Acht kunstenaars maken kans op de eretitel Kunstenaar van het jaar 2020. Het zijn in alfabetische volgorde: Saskia Boelsums, Klaas Gubbels, Iris van Herpen, Theo Jansen, Claudy Jongstra, Barbara Nanning, Erwin Olaf en Daan Roosegaarde. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners.
Nieuwe finalisten zijn Saskia Boelsums, Klaas Gubbels en Barbara Nanning. Uit de top 8 zijn Desiree Dolron, Bernard Heesen en Margot Homan verdwenen.
Een korte toelichting op elke finalist:
‘Ik ben een beeldend kunstenaar met een fototoestel’ zegt Saskia Boelsums over haar benadering van de fotografie. Ze voelt zich dan ook sterk verbonden met de Hollandse traditie van landschapsschilders. Geboren in Amstelveen, opgegroeid in Iran en op Curaçao. Ze studeerde grafische en ruimtelijke vormgeving aan de Academie Minerva in Groningen. Vanaf 2013 heeft ze zich volledig op de fotografie toegelegd. Sindsdien heeft ze een groot aantal nominaties en prijzen ontvangen en exposeert ze in binnen- en buitenland.
Klaas Gubbels is het meest bekend met zijn stillevens van tafels, stoelen en kannen. De zelfverkozen beperking wordt des te boeiender door de enorme reikwijdte aan technieken die er tegenover staat. Zo is Klaas Gubbels van oudsher thuis in de schilder- en tekenkunst en grafische technieken, maar maakt hij ook foto’s, collages, assemblages, objet-trouvés en beelden in glas en metaal en heeft hij theaterdecors op zijn naam staan.
Iris van Herpen is een van de opvallendste modeontwerpers van dit moment. Haar creaties verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, ze worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea. Ze is bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten en de baleinen van kinderparapluutjes. Titelhouder van Talent van het jaar 2013.
Theo Jansen is al jaren bezig met het construeren van strandbeesten. Deze beesten zijn opgebouwd uit elektriciteitsbuis en worden voortbewogen door de wind. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Titelhouder van Briljanten Kunstenaar van het jaar 2017 en Kunstenaar van het jaar 2018.
Bij Claudy Jongstra is het materiaal vilt uitgangspunt bij alles wat ze maakt. Vilt dat zij zelf produceert en op allerlei manieren bewerkt. Deels primitief, deels dierlijk, deels magisch, zo kan het vilt omschreven worden. Hoewel vilt meestal met de hand wordt vervaardigd, heeft zij inmiddels door de grote hoeveelheid opdrachten machines voor het viltproces ontwikkeld. Haar procédé blijft voor de buitenwereld geheim. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2019.
Barbara Nanning is beeldhouwer, kermamist en glaskunstenaar. Naast kleiner werk, krijgt ze geregeld opdrachten voor monumentale werken die in de openbare ruimte worden geplaatst. Bloemen vormen daarbij een terugkerend onderwerp. Zij werkt -zoals zij zelf zegt- altijd vanuit de cirkel. “Een oervorm in het centrum van de cirkel is een rustpunt. Vanuit het rustpunt komt de beweging en dat is wat ik doe; de essentie van beweging en groei vastleggen in mijn werk.”
Erwin Olaf streeft sinds jaar en dag naar ten minste één vrije productie per jaar. De hoge kosten die daarmee zijn gemoeid, hebben veel te maken met zijn ideeën en vooral ook met de perfectie die hij in zijn werk beoogt. Aan de portretten, want dat is in termen van de fotografie het genre waar hij zich ook in opdracht vrijwel uitsluitend mee bezig houdt, zie je die perfectie wel degelijk. Onzichtbaar zijn de intense, zo niet immense voorbereidingen: het zoeken van de juiste modellen, de styling, de visagie, dan de opname en tot slot de afwerking. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2014.
Daan Roosegaarde is kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Titelhouder van Talent van het jaar 2015 en Kunstenaar van het jaar 2016.
Op 8 november worden, naast de nieuwe Kunstenaar van het jaar, het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt.
De verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar beleeft dit jaar haar zeventiende editie. De verkiezing is een van de oudste en grootste verkiezingen op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
01-10-2019 10:50