Gouda – Vijf pas afgestudeerden van kunstacademies uit Den Haag (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) en Rotterdam (Willem de Kooning Academie) exposeren van 7 t/m 29 september in de Goudse Jeruzalemkapel. De tentoonstelling ‘Nieuwe Oogst’ wordt georganiseerd door kunststichting Firma van Drie, die daarmee een podium biedt voor jonge talentvolle kunstenaars. Er is gevarieerd werk te zien van Folkert Koelewijn, Larissa Ambachtsheer, Tommy de Moor, Mattia Papp en Lieke Vernooy. De tentoonstelling is geopend op donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Goed Folk (pseudoniem voor Folkert Koelewijn) is een documentaire fotograaf die verliefd is op de kneuterigheid en alledaagse absurditeiten. In dit teken staat ook het project waarmee hij is afgestudeerd. Zijn fotoboek ‘Paarse krokodillen bestaan niet’ duikt in een echte sprookjeswereld vol amusement en vermaak. Hierbij worden uitgebreid Disney-elementen geleend om daarmee een megalomaan en gethematiseerd kinderfeest te creëren. Hij toont dit in een installatie met foto’s, waarbij de extreem groeiende luxe van kinderfeestjes ter discussie wordt gesteld.
Larissa Ambachtsheer – afgestudeerd in fotografie – toont met haar project ‘You choose, I seduce’ foto’s van groenten en fruit, waarbij zij als fotograaf experimenteert met wat de rol van kleur is voor voedsel. Dit leidt tot een reeks van stillevens waarbij zij onderzoekt hoe ze de kleur van groenten en fruit kan manipuleren om de kijker te verleiden of juist hiervan te vervreemden.
Tommy de Moor creëert in zijn werk ‘Beatus’ een monument waarin het verstrijken van tijd en sterfelijkheid worden belicht. Hij vond zijn inspiratie in de film ‘Perfume, The Story of a murder’, waaruit hij de techniek van ‘enfleurage’ gebruikte. Dit is een oude en langzame techniek om geuren van delicate bloemen vast te houden door gebruik van gezuiverd vet. Omdat bloemen ook een symbool voor eindigheid zijn, probeert de kunstenaar als het ware de geur van hun verval in pommade te vangen als een langzaam veranderd stilleven.
Mattia Papp verhuisde na zijn kunststudie in Florence naar Den Haag waar hij Fine Arts studeerde. Als schilder is hij de laatste 4 jaar vooral installaties gaan maken, waarbij hij elementen van de klassieke Italiaanse stroming in de kunst combineert met het meer Avant-garde kunstconcept. Invloeden van Renaissance en Barok worden samengebracht met actuele onderwerpen, zoals de oorlogen en overtuigingen van deze tijd. Het verhaal binnen een schilderij gaat bij hem verder dan de grenzen van de lijst. Als kunstenaar en als Italiaan vindt hij het belangrijk om rondom een schilderij een theaterpodium te creëren.
Lieke Vernooy heeft product ontwerp gestudeerd en in de vormentaal van haar werk zijn invloeden van de natuur duidelijk te zien. De grootste kracht van de natuur is dat het onvoorspelbaar is. Deze onvoorspelbare kwaliteit probeert de kunstenares te vinden in materialen die naar haar idee te statisch en ‘man made’ zijn. Wat als materialen tot leven komen? Het werk ‘AlienNation’ is een verzameling van vier bewegende wezens, samen met een video die een wereld toont waar alles gepersonifieerd is, waar elk materiaal een eigen stem en een eigen motoriek heeft.