Verzetsmuseum Zuid-Holland presenteert in september en oktober een tweedelige expositie over de laatste jaren van Nederlands-Indië. Het tweede deel ‘Oorlog in Indië’ start op 13 oktober.
Het eerste deel ‘Indië in oorlog’ stond in het teken van de Japanse bezetting en de jappenkampen. Dit tweede deel behandelt de periode daarna tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. In dat tijdvak was het oorlog ín Nederlands-Indië. De Indonesiërs verlangden hun onafhankelijkheid, maar Nederland was daar nog niet toe bereid. De maanden na de capitulatie van Japan, waarin Nederland bezig was de orde te herstellen, werden gekenmerkt door opstand en anarchie. Grote bendes Indonesische jongeren zaaiden dood en verderf in de archipel. In die korte tijd werden vele Nederlanders op gruwelijke wijze vermoord
In het museum worden nooit eerder gepubliceerde foto’s getoond die op stille wijze getuigen van de gruwelijkheden die er in die jaren plaatsvonden. Beelden van de Bersiap en de twee politionele acties worden in de ruimte voor de tijdelijke exposities gepresenteerd. Deze beelden kunnen schokkend zijn voor jongeren! Daarnaast zijn er diverse attributen uit die oorlog te zien.
Tevens gaat er een documentaire in première. In deze film praten drie Indië-veteranen over hun diensttijd overzee. Openhartig vertellen zij over hun inscheping, de oorlog in Indië en de ontvangst terug in Nederland.
Beide deelexposities gaan vergezeld van een feuilleton over Matthijs, een middelbare scholier die deze bijna vergeten geschiedenis probeert te begrijpen. Stapje voor stapje wordt hem duidelijk wat voor een drama er zich in de voormalige kolonie heeft afgespeeld. Elke week verschijnt een aflevering op de website van Verzetsmuseum Zuid-Holland.
Deel twee van deze expositie duurt tot en met zaterdag 31 oktober.