Eventueel poollicht goed te zien

Volgens deskundigen is komende nacht, maar vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag een serieuze kans dat poollicht optreedt op onze breedtegraad. De vraag is dan natuurlijk, kunnen we dat dan ook zien, is het helder? MeteoGroup verwacht van wel, al speelt de maan een verstorende rol.

De stapelwolken die er nu nog hangen, lossen vanavond op. Komende nacht blijft het helder met hooguit een enkele grondmistbank.

Ook voor de nacht van vrijdag op zaterdag, wanneer de kans op poollicht het grootst wordt geacht, zijn de omstandigheden gunstig. Vrijdag overdag ontstaan namelijk wel een paar kleine stapelwolken, maar het zijn er weinig en vrijdagavond verdwijnen ze snel van het toneel. Naar verwachting van MeteoGroup blijft het vervolgens ook in de nacht naar zaterdag op de meeste plaatsen helder.

Wel kan beide nachten de maan verstorend werken. Ze komt namelijk al vrij vroeg op, vanavond om 21.06 uur en vrijdagavond om 21.39 uur.

Relatief de grootste kans om eventueel poollicht te zien, heb je aan de Waddenkust, omdat je daar het noordelijkst in Nederland zit. Verder is van belang dat als je het fenomeen eventueel wilt kunnen waarnemen, je zo ver mogelijk van lichtvervuiling dient te blijven. (Meteo consult)