Evaluatie Groenfonds: voorzichtig meer groen, 15% regel geeft problemen

Gouda – De eerste evaluatie van het Groenfonds is vandaag gepresenteerd. De terugblik laat voorzichtige stapjes zien naar meer groen in Gouda. Zo is de ‘groenbalans’, de totale hoeveelheid groen, vergroot met ruim 11.000 vierkante meter en zijn er tot 1 januari 2020 zo’n 85 bomen toegevoegd. Opvallend zijn de moeilijkheden met uitvoering van de 15% regel, die projectontwikkelaars dwingt 15% groen te realiseren bij hun bouwprojecten. Pas na de evaluatie 2021 volgt een eventuele aanpassing van het Groenfonds.

Volgens de evaluatie is het eigenlijk nog te kort tijd om te zien of de doelen van de structuurvisie gerealiseerd worden. Toch geeft zij al wel een aantal signalen af over wat goed gaat en wat niet.

Toename groen
Zo is de evaluatie voorzichtig enthousiast over de toename van groen in Gouda, met meer dan 11.000 vierkante meter. De biodiversiteit in de stad is daaronder stabiel gebleven. Ook geeft zij een overzicht van de groenprojecten die burgers hebben ondernomen met geld uit het Groenfonds. In totaal zijn er 1862 vierkante meter aan tegels verwijderd (inclusief aanvragen uit het Groen moet je doen fonds).

Hoge kosten
Opvallende projecten zijn de Casimirschool, waar 350 vierkante meter werd verwijderd voor groen. De kosten voor dit project waren 10.000 euro. Opmerkelijk is het verschil met een klein project aan de Koningshof en Plazuidplein: hier werd 80 vierkante meter stenen verwijderd en declareerde men ruim 62.000 euro. De gemeente verdedigt deze kosten dat dit komt door de bijzondere situatie, met de gesaneerde (afgedekte) ondergrond.

15% regel
De evaluatie noemt ook een aantal dilemma’s die nu al zichtbaar zijn. Zo is een deel van het groen niet openbaar, maar wil de gemeente het wel graag inzetten/behouden. Ook zijn er moeilijkheden met de 15% regel. Een projectontwikkelaar moet bij nieuwbouw verplicht 15% groen realiseren, of de regel afkopen met een bedrag. Als groen aanleggen niet realistisch is kan hij aangeven dat hij kampt met ‘overmacht’. De gemeente moet dit goedkeuren, maar dit proces kan zo lang duren dat de projectontwikkelaar liever gelijk afkoopt. Dit is niet zoals de gemeente de regel heeft bedoeld.

Park
Zelf bleek de gemeente Gouda de handen ook uit de mouwen te steken. Bij de verhuizing van basisschool de Ark (Kadebuurt) besloot zij recent hiervoor een park te laten terugkomen. Volgend jaar volgt een nieuwe evaluatie, daarna zal gekeken worden of er een aanpassing van het Groenfonds nodig is.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

27-05-2020 15:45