Ereburgerschap voor scheidend directeur bibliotheek, Nan van Schendel

Burgemeester Milo Schoenmaker heeft tijdens de afscheidsreceptie donderdagavond de erepenning uitgereikt aan Nan van Schendel, scheidend directeur van de Chocoladefabriek/Bibliotheek Gouda. Zij ontving deze hoogste onderscheiding van de stad voor haar bijzondere verdiensten voor de stad.

5T0A1571Van Schendel begon vijftien jaar geleden als directeur van de openbare bibliotheek in een roerige periode. Zij heeft met heel weinig geld moeten fuseren met het Streekarchief en problemen en weerstand moeten overwinnen met het sluiten van bibliotheekvestigingen. Haar daadkracht en visie hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het resultaat van dit alles, de Chocoladefabriek,  de beste bibliotheek van Nederland is geworden.

Tijdens haar loopbaan als directeur van bibliotheek Gouda zijn verschillende vestigingen gesloten en andere vestigingen of andere nieuwe vormen van bibliotheekwerk kwamen hiervoor terug. Zowel klanten als medewerkers hebben dit als zeer pijnlijk ervaren. Van Schendel heeft de klanten en medewerkers op allerlei manieren betrokken bij de veranderingen om zo draagvlak te creeëren voor het ontwikkelen van een heel nieuw bibliotheekconcept. De verzelfstandiging in 2004 bood de mogelijkheid een professionele en efficiënte bedrijfsvoering te realiseren. Op 1 januari 2006 werd de bibliotheek officieel een Stichting.

Advertisements
Nan van Schendel houdt haar afscheidsspeech zijn haar afscheidsreceptie in de Chocoladefabriek.
Nan van Schendel houdt haar afscheidsspeech bij haar afscheidsreceptie in de Chocoladefabriek.

Bezuiniging
Een forse bezuiniging in 2010 is vertaald naar een nieuwe, toekomstbestendige infrastructuur voor het openbare bibliotheekwerk in Gouda om zo stagnatie en marginalisatie te voorkomen. Hierbij werden de 3 vestigingen gesloten en kwamen er één grote stadsbibliotheek, 2 uitleenpunten en 4 kinderbibliotheken voor terug. De realisatie van dit proces was niet gemakkelijk. Gedreven door haar heldere visie en inspirerende leiding ontstond een nieuw concept voor een bibliotheek dat resulteerde in de Chocoladefabriek. De stad is erg blij met deze voorziening.

Chocoladefabriek
De koninklijk geopende Chocoladefabriek  is een inspirerende en dynamische omgeving waar altijd iets te doen en te ontdekken is. Waar graag kennis en collectie wordt gedeeld. Een plaats waar kennis en ambacht elkaar ontmoeten, waar je graag bent, waar je verleden en toekomst ervaart, verhalen van anderen hoort en nieuwe gezichtspunten ontdekt. Zodat je uiteindelijk weer nieuwe kennis ontwikkelt. En dat geldt hier voor iedereen en voor elke leeftijd. Van Schendel gaat werken als directeur van de bibliotheek in Den Bosch.