Emma bloeit op door bezoek vrijwilliger Humanitias

Foto: Roy Beusker

Gouda – Hoe fijn kan het zijn om een steuntje in de rug te geven en te krijgen! Helma, een van de vrijwilligers van Humanitas Midden-Holland, is enthousiast over haar taak bij ‘Samen optrekken’ en vertelt daar graag over.

“De eerste persoon bij wie ik op bezoek ga, is Emma. Ze is een vrouw van ongeveer vijftig jaar, die veel in haar leven heeft meegemaakt. Een echt scheiding van haar ouders, een moeizame relatie met haar moeder, een eigen echt scheiding, een nieuwe relatie met kinderen met problemen, een complexe baan. Kortom veel om mee te dealen. Wat Emma hierin steeds weer parten speelt, is het aangeven van haar grenzen. Dat vindt ze moeilijk. Graag maakt ze het iedereen naar de zin en daarbij vergeet ze zichzelf. Samen met de coördinator ga ik naar Emma toe. Spannend voor haar en voor mij. Ik vind het knap dat iemand aan durft te geven een handje hulp te kunnen gebruiken. Ikzelf vraag me af of ik voor iemand van betekenis kan zijn, op wat voor manier dan ook. Dat eerste gesprek verloopt soepel. Ondertussen obser veren we elkaar en komen we beiden tot de conclusie dat het wel klikt en dat we verder gaan.

Wat ik zie, is een vermoeide, overspannen, verdrietige vrouw in een zwarte legging met zwart shirt die makkelijk en openhartig praat. Mooi is om te merken dat Emma ontzettend hard aan zichzelf werkt. Ze heeft goed door wat haar probleem is: dat leren grenzen aangeven haar zal helpen haar leven in eigen hand te houden, om sterker in het leven te kunnen staan. Dus gaat ze naar de psycholoog en vandaar naar een gespreksgroep. En wat ik doe? Luisteren, helpen ordenen, vragen stellen, bevestigen, soms een andere kant belichten. En wat ik zie gebeuren? Een vrouw die opbloeit en steeds sterker wordt. Emma leert haar grenzen aangeven naar familie, op het werk, naar kinderen. Leuk is om te merken dat het zwart uit haar kleding verdwijnt en er vrolijke kleuren voor in de plaats komen. Het gaat goed met Emma. Na bijna een jaar nemen we met koffie en heerlijke taart afscheid van elkaar. Later hoor ik dat Emma in het afsluitende gesprek met de coördinator heeft aangegeven dat ze ook als vrijwilliger wil gaan werken bij Humanitas.”

Advertisements

Steuntje in de rug
Humanitas Midden-Holland is met ruim 220 vrijwilligers actief in de gemeenten Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en de Krimpenerwaard. De steun die Humanitas biedt, is altijd één op één en tijdelijk, met de bedoeling dat de deelnemer daarna weer op eigen kracht verder kan.

In deze regio is Humanitas actief op vier gebieden:
• Laaggeletterdheid: voor mensen die het lezen en schrijven niet goed beheersen en digitaal vaardiger willen worden.
• Thuisadministratie: voor iedereen die door omstandigheden het overzicht op zijn financiën of administratie is kwijtgeraakt.
• Samen optrekken: voor mensen die zelf niet meer uit de eenzaamheid kunnen komen of door andere omstandigheden een luisterend oor nodig hebben.
• Taalcoaching: voor nieuwe Nederlanders die hulp willen bij de studie voor het inburgeringsexamen.

Scholing
Humanitas besteedt veel aandacht aan scholing van haar vrijwilligers.

Word ook vrijwilliger
Spreekt dit verhaal je aan en zou je ook vrijwilliger willen worden bij een van de diensten van Humanitas? Je bent meer dan welkom! Mail voor meer info naar midden-holland@humanitas.nl.

Hulp nodig?
Kun jij ook wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met ons op! Mail midden-holland@humanitas.nl. Bel voor vragen over: laaggeletterdheid: 06-381 150 93, thuisadministratie: 06-351 106 54, samen optrekken: 06-236 372 74 taalcoaching: 0182-513 220.
(Bron Weekblad deGouda)