Eiwitrijk ijs helpt patiënten in het GHZ bij hun herstel

Gouda – Wie geniet er nou niet van heerlijk ambachtelijk schepijs? Voor opgenomen patiënten in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ), die met ondervoeding te maken hebben, is deze koude versnapering vanaf 7 september beschikbaar. De Goudse ijssalon David’s Gelato ontwikkelde voor het GHZ speciaal eiwitrijk ijs in verschillende smaken.

Diëtiste Maureen Scholten: “IJs is een lekkere versnapering, die ook bij een verminderde eetlust vaak goed wordt gewaardeerd en makkelijk weg te krijgen is. Van ondervoeding is sprake als iemand – vaak door een ziekte – in de laatste zes maanden tien procent van zijn lichaamsgewicht heeft verloren, of in de laatste maand vijf procent. Ondervoeding vertraagt het herstel van ziekte. Wanneer patiënten bij ons opgenomen worden, controleren we of er sprake is van ondervoeding. Als dit zo is, bieden we het zogenaamde SNAQ assortiment aan. Dit bestaat uit verschillende eiwitrijke tussendoortjes, waaronder nu ook eiwitrijk ijs.”

David Hoppenbrouwers van David’s Gelato heeft in zijn nabije omgeving te maken gehad met ondervoeding en is naar aanleiding hiervan aan de slag gegaan met het ontwikkelen van eiwitrijk ijs. “Water- en roomijs bevatten geen of niet veel eiwit. Door de toevoeging van collageen aan het ijs is het gelukt om een eiwitrijk én smakelijk tussendoortje te ontwikkelen. Het eiwitrijk ijs, met de naam David’s Gelato Vita, is in talloze smaken beschikbaar. Ook voor patiënten met voedselallergieën. Kortom voor ieder wat wils.”

Om iedereen te laten kennismaken met het ijs van Davids Gelato, reed op de eerste dag een ijskar door het GHZ. Alle opgenomen patiënten en verpleegkundigen werden die dag door David’s Gelato getrakteerd op een lekker ijsje.