Eeuwenoude Goudse straatjongen krijgt gezicht

Een eeuwenoude Goudse straatjongen heeft een gezicht gekregen. Het wordt woensdag 28 oktober in de Sint Janskerk onthuld. Het skelet van deze jongen is gevonden tijdens archeologische opgravingen in 2014 in het koor van de Kerk. Het ongebruikelijke graf vertelt een bijzondere verhaal, dat is beschreven in een publieksboekje ‘het graf van de straatjongen’ dat vanaf 28 oktober beschikbaar is. Ook is er in de Sint Janskerk een expositie te zien over de opgravingen en het funderingsherstel van de Sint Janskerk.

Tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan het funderingsherstel van het koor zijn in 2014 diverse intacte grafkelders aangetroffen, toebehorend aan de Goudse elite uit de 17e en 18e eeuw. In één van die kelders zijn de zeven skeletten van de in 1700 overleden burgemeester Van Rietveld en zijn familie nog bewaard gebleven. Een unieke vondst, omdat in Nederland zelden grafkamers worden opgegraven, laat staan dat de inhoud nog aanwezig is.

Het mysterie van het omgekeerde graf
Naast de grafkelders zijn er ook in de kooromgang diverse begravingen aangetroffen; 50 in totaal. Eén begraving trekt de bijzondere aandacht vanwege een afwijkende oriëntatie van de begraving: het hoofd ligt richting het oosten in plaats van zoals gebruikelijk richting het westen. Dit zou normaal gesproken duiden op de begrafenis van een priester. Maar in dit geval kan op basis van verder onderzoek worden uitgesloten dat dit het geval is. Het gaat namelijk om een 16-jarige jongen, met in zijn gebit twee pijpfacetten: gaten in zijn tanden die wijzen op het vaak roken van een kleipijp. Uit botonderzoek blijkt bovendien dat hij regelmatig met ondervoeding en ziekte te maken heeft gehad. Uit de grafboeken blijkt niet wie deze jongeman is. Alles wijst op een begraving van iemand uit de sociale onderklasse, en mensen uit die klasse werden normaal gesproken juist niét in de kerk begraven. Waarom lag deze jongen dan wel in de kerk, in een graf dat niet van hem was, en ook nog eens met zijn hoofd naar de verkeerde kant?

Publieksboekje
Op initiatief van de Sint Janskerk is dit mysterie aangegrepen als aanknopingspunt voor een publieksboekje over de opgravingen in het algemeen en dit graf in het bijzonder. Het betreft een fictief verhaal, waarin Gouda, de Sint Janskerk en diverse beroemde Goudse personages een rol spelen. Daarnaast wordt ook alle feitelijke informatie over de opgravingen en de vondsten op publieksvriendelijke wijze gepresenteerd. Het publieksboekje is te koop bij de Sint Janskerk.

Gezichtsreconstructie
Omdat de begraving van deze jongen zo bijzonder was en dit mysterie in het boekje is beschreven, is ervoor gekozen om de jongen een echt gezicht te geven. Expert Maja d’Hollosy heeft met behulp van forensische technieken een waarheidsgetrouwe gezichtsreconstructie weten te maken die op 28 oktober onthuld wordt.