Eerste drugs verdachten op pro-formazitting rechtbank

Den Haag/Gouda – Vandaag verschijnen ruim de helft van de zestien verdachten voor rechtbank in Den Haag voor de eerste pro-formazitting. Inhoudelijk wordt nog niets besproken, het is de eerste voorgeleiding. De zestien verdachten zijn vorig jaar aangehouden in een onderzoek naar grootschalige drugshandel.

Op 19 april hield de politie acht verdachten aan en doorzochten 22 panden in een onderzoek naar de drugshandel. De helft wacht in vrijheid af, de anderen zitten in beperkingen, dat wil zeggen dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Verder zijn drie verdachten aangehouden voor het niet opvolgen van aanwijzingen en/of het plegen van verzet tegen de politie.

Doorzoekingen
De Dienst Regionale Recherche en politieteam Gouda van de eenheid Den Haag zijn sinds november 2016 een onderzoek gestart naar de drugshandel. Dit onderzoek resulteerde woensdag in de aanhoudingen en doorzoekingen. De verdachten zijn mannen van tussen de 22 en 50 jaar uit Gouda en omstreken. De doorzoekingen waren in woningen en in een eetgelegenheid in Gouda, Boskoop, Alphen aan den Rijn, Gouderak, Moordrecht, Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De gemeenten zullen naar aanleiding van de bevindingen van de politie en Openbaar Ministerie onderzoeken welke bestuurlijke maatregelen er mogelijk zijn. Bijvoorbeeld of er panden gesloten kunnen worden. Bij de doorzoekingen werden een hoeveelheid drugs, geld en drugsgerelateerde goederen aangetroffen en in beslaggenomen. Ook heeft de recherche gegevensdragers meegenomen voor verder onderzoek.

Ondermijning
Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. Het is deels zichtbaar en (groten)deels onzichtbaar. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, maar ook de handel in verdovende middelen is een vorm van ondermijning.

Schoenmaker: zorgvuldig onderzoek
Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten. “Deze actie heeft het ‘bedrijfsproces’ van drugsdealers die van ondermijnende invloed was in Gouda en in de omgeving flink verstoord. Een mooi resultaat van een intensief en zorgvuldig onderzoek”, aldus burgemeester Schoenmaker eerder. De aanpak van ondermijning heeft een hoge prioriteit.

De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.