Een dagje ‘thuiswerken’ in de Goudse horeca

Gouda – Half Nederland is nog altijd thuis aan het werk. Voor sommigen een zegen, want ‘het focust zo lekker’, voor anderen een ramp, omdat ze bijna niemand spreken, of juist de hele dag oog-in-oog zitten met hun eveneens thuiswerkende partner. Wat kan helpen is af en toe een alternatieve werkplek buitenshuis zoeken. Journalist Marlen Visser van deGouda nam de proef op de som en ging een dagje ‘thuiswerken’ in de Goudse horeca. Want gelukkig, we mogen weer!

Natuurlijk is het voor horeca-ondernemers niet zo lucratief als je een hele ochtend ‘op 1 kop koffie’ een tafel bezet houdt. Vandaar dat ik me heb voorgenomen om elke twee uur te verkassen. Wanneer ik van huis vertrek met mijn laptoptas aan mijn schouder, voel ik me een werkende nomade die op avontuur gaat. Tot 17.00 uur vandaag ga ik onderdak zoeken in de Goudse horeca.

Barista cafe (Kleiweg 100)
Om negen uur loop ik het Barista Café aan de Kleiweg binnen voor mijn ontbijt. Eigenaar Ramon heeft de tweede lockdown, in oktober 2020, benut om zijn zaak te verbouwen. Door het buurpand erbij te betrekken is de zaak twee keer zo groot geworden. Tegelijkertijd voelt het als een huiskamer. Dat heeft alles te maken met het vele hout, de rustige kleuren, zachtgroen en warm geel, en de fijne banken en lekkere stoelen die her en der staan.

Ik kruip aan een tafeltje achterin en klap mijn laptop open. Het geroezemoes van de andere gasten, in combinatie met de zacht kabbelende muziek is eigenlijk wel een prettig ‘behang’.

Mijn ontbijt wordt geserveerd. De smoothie-bowl met granola, bramen, pure chocola, granaatappel en dadelsiroop is een perfecte start-up van mijn werkdag. Niet te zoet en niet te zwaar.

Twee uur -en een cappuccino- later moet ik me losrukken uit mijn werk om op pad te gaan naar mijn volgende stek.

(artikel gaat verder na de foto)

Brownies & Downies (Korte Tiendeweg 15)
Een warm bad, dat gevoel krijg ik als ik plaats heb genomen aan het tafeltje aan de raamzijde bij Brownies & Downies. Niet alleen door de sfeervolle aankleding van het pand, maar vooral ook door de jongens en meisjes in de bediening.

Verderop hoor ik een van hen tegen een gast met een ingewikkelde wens zeggen: ‘Misschien wilt u het zelf even opschrijven?’, waarna hij zijn blocnote naar haar toe schuift. Slim opgelost!

Ik ben alweer lekker in mijn mailbox gedoken als mijn bestelling wordt gebracht. De cappuccino is zeer compleet: op een houten dienblaadje staat niet alleen mijn koffie, maar ook een minibrownie, een miniglaasje water en, heel fout, een glaasje stroopwafellikeur met slagroom. Alcoholvrij, dat wel.

Na enige tijd bedenk ik me dat ik nog wel een koffie lust. Op dat moment komt een van de jongens naar me toe. Hij voelt de situatie perfect aan, zoals alleen echte horecamedewerkers dat kunnen. Als ik hem vraag hij hoe lang hij hier al werkt, zegt hij ‘Dat moet je aan mijn baas vragen’.

Ik zit zo rustig te werken, in mijn hoekje aan het raam, dat ik pas om 14.00 uur bedenk dat het tijd wordt om te lunchen. Laptop inpakken, betalen en weer door!

(artikel gaat verder na de foto)

Belvedère (Markt 45)
Ook al is het eind januari, het hele terras van Belvèdere zit vol. Iets typisch Gouds, volgens eigenaar Boele. Zelf woont hij in Rotterdam en daar zie je dat veel minder, zegt hij. Om te werken is het handiger om binnen te zitten. Ik schuif op de bank aan een tafeltje, pal naast de verwarming; glas hete muntthee erbij. Blijer krijg je me niet.
Omdat bijna alle gasten aan de andere kant van het glas onder de terrasverwarming zitten, is het binnen rustig, dus prima om te werken. De muziek staat zachtjes.
Terwijl ik geniet van mijn lunch, boerenbrood met truffel-eiersalade, werk aan een artikel voor de nieuwe editie van onze krant. Ik zit zo geconcentreerd te schrijven, dat ik bijna de tijd vergeet. Om 16.00 uur heb ik een zoom-afspraak!

(artikel gaat verder na de foto)

Terug naar Brownies & Downies
Voor mijn zoom-overleg snel-wandel ik nog even terug naar Brownies & Downies. Want, zo vertelde eigenaresse Saskia me vanochtend, op de eerste verdieping hebben ze speciale ‘huisjes’ waar je apart kunt zitten om iets te drinken, maar bijvoorbeeld ook om te overleggen.

Na ruim een uur is mijn online-overleg afgelopen en dat is ook meteen het einde van mijn werkdag.

 

Terugkijkend: ik was al van plan om de komende tijd te gaan genieten van het feit dat de horeca weer open is, maar vandaag heb ik deze mooie sector weer op een heel andere manier beleefd. Het is me goed bevallen, zo’n werkdag buiten de deur, ter afwisseling. In mijn eentje, maar toch een beetje samen met mijn stadsgenoten. Wanneer mag ik weer thuiswerken in de horeca?

 

 

 

 

 
29-01-2022 16:12