Durft Raad tanden te laten zien in dossier ‘aso-woningen’?

Gouda – Hun laatste hoop is gevestigd op de Raad. In een ultieme poging om het tij te keren heeft de Buurtcommissie Tweede Moordrechtse Tiendeweg de raadsleden een brief van 5 kantjes gestuurd om hen ervan te overtuigen dat de komst van ‘aso-woningen’ in hun straat een slecht idee is, en doet de commissie een beroep op de daadkracht van de raadsleden. Eerder deze week wees het College de door de Buurtcommissie aangedragen alternatieve locaties voor de zogenaamde ‘Gouwe Huse’ een voor een af.

Alles hebben ze eraan gedaan om het College tot een ander inzicht te brengen, de buurtcommissieleden van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg.

Voor hun zoektocht naar alternatieve locaties voor de ‘aso-woningen’ (door de gemeente ook wel verzachtend ‘Gouwe Huse’ of ‘maatwerkwoningen’ genoemd) hadden ze slechts twee weken de tijd; daar waar het College, in samenspraak met de Omgevingsdienst Hollands Midden, 8 maanden de tijd nam om een groslist van locaties op te stellen.

Het werk van de Buurtcommissie resulteerde in een uitgebreid document, voorzien van foto’s en groene lachebekjes bij die locaties die volgens hen voldoen aan de door het College geformuleerde criteria.

Alternatieve locaties naar de prullenbak
Alle aangeleverde locaties werden echter, na bestudering door ambtenaren en wethouders, naar de prullenbak verwezen. Volgens Remco Schoonderwoerd, voorzitter van de Buurtcommissie, is het maar net hoe je de criteria interpreteert.

‘De Tweede Moordrechtse Tiendeweg scoort volgens het College bijvoorbeeld zeer goed op het criterium “prikkelarm”, maar daarbij zijn meerdere elementen blijkbaar niet meegewogen. Zo zijn er hier niet alleen de geluiden en bewegingen rondom voetbalvereniging Donk, maar vindt er ook twee keer per week een motorcross plaats, wordt er dagelijks gerecreëerd door hardlopers, fietsers, ruiters en hondenbezitters en is er op 150 meter een privéhuis. Verder vertoeven hier veel arbeidsmigranten.’

Beter ten halve gekeerd
Maandagavond vindt de raadscommissievergadering over het dossier Gouwe Huse plaats. Schoonderwoerd snapt dat er een noodzaak is en dat er een oplossing moet komen voor de toekomstige bewoners van de Gouwe Huse (zijnde mensen met psychische problemen of verslavingsproblematiek, vaak met een strafblad), maar dat moet dan wel een goede oplossing zijn. Niet een die later moet worden teruggedraaid, met alle kosten van dien.

Het College heeft volgens hem erkend dat er in Gouda geen enkele plek is die een 10 scoort, maar dat de locatie Tweede Moordrechtse Tiendeweg het minst slechte alternatief is.

‘Feitelijk zegt het College het dus zelf al,’ aldus Schoonderwoerd. ‘Zeg dan, we hebben ons vergist, we kunnen dit beter regionaal oplossen, waar meer ruimte is.’

Omwonenden en raadsleden buiten spel
In de brandbrief aan de Raad deelt de Buurtcommissie, behalve argumenten die tegen de keuze voor de Tweede Moordrechtse Tiendeweg spreken, haar diepe teleurstelling over de gang van zaken: het gebrek aan burgerparticipatie, transparantie en volledige en tijdige communicatie, niet alleen richting de betrokken omwonenden, maar ook richting de Raad.

En dat terwijl de Raad er in het dossier ‘Van Loon locatie’ er nog zo bij het College op heeft aangedrongen dat dit in andere dossiers beter moet. Ook de Turfmarktkerk-affaire wordt in de brief aangehaald als voorbeeld van hoe het vooral niet moet. De uitkomst hiervan is bekend.

Er wordt in de brief gewezen op het feit dat de Raad al op voorhand buitenspel werd gezet, door de keuze van het College voor de kruimelroute in plaats van voor een bestemmingsplanwijziging, waarbij de gemeenteraad wel betrokken moet worden.

Selectieve herinneringen
Volgens de briefschrijvers komt de handelswijze van het College gehaast over. Als het aan het College ligt, gaat het proces gewoon onveranderd verder en wordt de aanvraag van de omgevingsvergunning liever gisteren dan vandaag ter hand genomen.

De Buurtcommissie spreekt in de brief bovendien van veranderende spelregels, gegoochel met cijfers en afmetingen en uitspraken die later door betrokken wethouders of ambtenaren niet of selectief worden herinnerd.

578 Wob-stukken
De Buurtcommissie geeft aan dat de enorme inspanningen en de onrust veel van hen hebben gevraagd en dat bij hen elke vorm van vertrouwen in het gemeentelijk apparaat is weggenomen door het vasthouden van het College aan hun eigen keuze.

Eerder bestudeerden de Buurtcommissie-leden al 578 opgevraagde WOB-documenten (WOB = Wet op Openbaarheid Bestuur). Hieruit bleek onder andere dat het College wel degelijk haast had om dit project door te zetten, onder andere vanwege de subsidieverstrekking vanuit het Rijk.

Uit de gesprekken die de Buurtcommissie-leden met de politieke partijen en raadsleden hebben gevoerd, maken zij op dat er een brede bereidheid is om ook daadwerkelijk op de rem te trappen.

De raadscommissievergadering van maandagavond is echter alleen bedoeld om wensen en bedenkingen over het onderwerp Gouwe Huse te uiten. Het heeft geen besluitvormend karakter. Volgens de gemeente komt er ook geen andere vergadering waarin de gemeenteraad de mogelijkheid krijgt iets te veranderen aan het besluit van het College.

Raad aan zet
De vraag wat de Raad wél kan doen is door de briefschrijvers ook beantwoord. Zij noemen onder andere de mogelijkheid van een amendement en een onderzoek of enquête, en roepen de raadsleden op om deze middelen daadwerkelijk ter hand te nemen. De vraag is vooral: durft de Raad in dit dossier wel zijn tanden te laten zien?

Op 9 november beslist het College of zij iets gaan doen met de eventuele wensen en bedenkingen  van de Raad.

02-11-2021 11:40