Drijvende tuintjes aangelegd in Kattensingel

Even wrijf je in je ogen, worden er nu tuinen in het water aangelegd? Inderdaad, langs de kade van de Kattensingel prijken vanaf vandaag een aantal drijvende tuintjes. Vanmorgen legde specialist Nautilus de stukken moerastuin aan langs de nieuwe kade van de singel. Het groen is een initiatief van de stichting Singelpark Gouda. 

Het is natuurlijk mooi dat de planten de betonnen kade een beetje opfleuren, maar ze zijn niet alleen decoratief. Ze verbeteren ook de waterkwaliteit en de visstand, vertelt Sjoerd van Nautilus, die aan de aanleg werkt. 

Kokosmat
De onderkant van het tuintje bestaat uit een drijvende kokosmat waarin de planten zijn vervlochten. De gekozen planten zijn oer-Hollandse moerasplanten, die zich thuis voelen in een natte omgeving, zoals de gele lis, dodde en watermunt. Dankzij hun aanwezigheid zullen er op den duur allerlei micro-organismen rond de planten en wortels ontstaan. Die verbeteren de waterkwaliteit en helpen de visstand een handje in de goede richting.

Advertisements

Vliegende start
Deze tuin, vlakbij het Bolwerk, gaat vliegend van start; al vanaf afstand zijn de felgele bloempjes van de gele lis te zien. “Die bloeide nog niet toen hij nog op de kant lag”, zegt Sjoerd tevreden. Zijn team duwt met een graafmachientje palen rond de tuin in de waterbodem. Sjoerd zegt ook een golfbreker aan te leggen, omdat hier ‘s zomers best veel pleziervaart is. De mannen doen dankbaar werk, er is snel resultaat: “Als je hier over een week terugkomt zie je een heel verschil”.

 

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

26-03-2020 12:56