Do. 5-4: Koffieochtend Vrouwen van Nu: Huis van Oranje

Nieuwerkerk aan den IJssel – Tijdens de koffieochtend van de Vrouwen van Nu Nieuwerkerk aan den IJssel geeft Thijs van Leeuwen de lezing ‘Prinsjesdag, Koningsdag en het Huis Oranje-Nassau’. In de lezing zal Thijs van Leeuwen ingaan op de rituelen en symbolen van ons vorstenhuis sinds het ontstaan van ons Koninkrijk in 1815. Belangrijk daarbij is het toen vastgestelde Koninklijk Besluit over de Grote Ceremonies van het Koninkrijk der Nederlanden.

In dit kader zal hij aandacht schenken aan inhuldigingen; koninklijke doop- huwelijks- en begrafenisplechtigheden en de Opening van de Staten-Generaal. Maar ook aan de koninklijke audiënties van buitenlandse gezanten. Tegenwoordig het aanbieden van Geloofsbrieven door buitenlandse ambassadeurs aan koning Willem-Alexander. Hij zal de koninklijke regalia, die een rol spelen bij de
Inhuldiging van een nieuwe Koning of Koningin belichten. Voorts zal hij uitgebreid de koninklijke stoet op Prinsjesdag de revue laten passeren, waarbij een rol is weggelegd voor het Koninklijk Staldepartement met zijn koetsen en rijtuigen en in livrei gestoken koetsiers, postiljons en lakeien en de koninklijke garderegimenten Grenadiers en Jagers en Fuseliers Prinses Irene.

Tot slot zal hij een toelichting geven op het ontstaan van Koninginnedag en Koningsdag, die zijn voortgesproten uit de 19e-eeuwse Prinsessendag. Hierbij is er ook aandacht voor de heraldische symbolen van het Huis Oranje-Nassau, zoals het koninklijk- en het rijkswapen, de koninklijke vlag en de onderscheidingsvlaggen van de overige leden van het Koninklijk Huis.

Advertisements

De koffieochtend en de lezing vinden plaats in het Hervormd Kerkelijk Centrum, J.A.Beijerinkstraat 53 in Nieuwerkerk aan den IJssel, de aanvang is om 10.00 uur. De eigen bijdrage is 3 euro en geeft recht op twee kopjes koffie of thee. Ook niet leden zijn welkom.

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl

05-04-2018 19:55