Do. 5-10: film- en discussieavond Amnesty toen en nu in Het Huis van Alles

Reeuwijk – Amnesty International werkgroep Reeuwijk organiseert op donderdag 5 oktober een film- en discussieavond ‘Amnesty toen en nu’ in Het Huis van Alles Reeuwijk Brug. De documentaire ‘Amnesty! When they are all free’ (70 min.) is coproductie van de VARA en de BBC uit 2011 ter gelegenheid van het toen 50- jarig bestaan van Amnesty International.

Het verhaal van Amnesty begon in 1961 met een initiatief van de Britse advocaat Peter Benenson voor twee Portugese studenten die vast zaten omdat ze in een restaurant kritiek hadden geuit op de toenmalige premier van Portugal: António de Oliveira Salazar.

In de documentaire wordt onder meer stilgestaan bij de vraag waarom Amnesty Nelson Mandela niet als gewetensgevangene erkende en wie er aangesproken moet worden op schendingen van mensenrechten als er geen erkende regering in functie is.

Advertisements

Aansluitend is er over Amnesty anno nu, tegen een achtergrond van mensenrechten die steeds meer onder druk lijken te staan. Niet alleen in landen als Rusland of Egypte en wellicht ook Amerika maar ook in ons eigen land. Het veilig maken van ons land tegen mogelijke terroristische acties brengt sommigen er toe te pleiten voor het beperken van de internationale afspraken over Mensenrechten. Preventief opsluiten van mogelijke verdachten, verdergaande en privacybeperkende dataopslag, e.d. zijn maatregelen die door hen noodzakelijk worden geacht. Hoe kan Amnesty International te midden van deze veranderingen zich daadkrachtig en helder blijven inzetten voor de Rechten van de Mens?

De deur van het Huis van Alles Reeuwijk Brug, Van Staverenstraat 39, is om 19.00 uur open. Om 19.30 uur begint het programma. Voor meer informatie kan men mailen naar amnestyreeuwijk@outlook.com