Do. 31-8: Goudse Kaasfeesten

Gouda – De Goudse kaasmarkten sluit zijn succesvolle kaasseizoen af met een daverend slotakkoord. Niemand minder dan de artiest Nielson, bekend van zijn hit ‘Ik voel mij sexy als ik dans’, sluit op 31 augustus de dag af die in het teken zal staan van de laatste kaasmarkt van het jaar.
‘Na een dag vol activiteiten rondom kaas, die ’s ochtends start om 10.00 uur, zal ’s avonds de bekende Nederlandse zanger Nielson optreden op de Markt’. Het is de afsluiter van een spetterend feest waarbij deze bijzonder uitgebreide Kaasmarkt meteen de aftrap is van de periode op weg naar Gouda 750.

Een greep uit de activiteiten
De dag begint met de opening van de Kaasmarkt om 10.00 uur met Graaf Floris V met Gravin Jacoba van Beieren. De kaasmarkt zal deze dag tot 14.00 uur duren. In de loop van de ochtend kleuren de straten geel en pakken de Ondernemers Binnenstad uit in samenwerking met een aantal Groene Hart regio kaasboeren uit onder meer Vlist, Haastrecht, Bergambacht en Bodegraven. De echte makers van de echte boeren Goudse kaas komen naar de straten waar zij die dag hun kaas en dorp/stad presenteren. Er zijn de hele dag kaaslekkernijen te verkrijgen in de straten.

In de middag vangt een heel ander programma aan met op de Markt en bij de Agnietenkapel verschillende workshops van het Cultuurhuis Garenspinnerij. De workshop op de Markt, Goudse kazen beschilderen, zal tot hilarische en soms ongelofelijke kunstwerken leiden, die in de stad geëxposeerd zullen worden.
Gouda 750 betekent historie en daarom zijn er verschillende workshops historisch toneel in de Agnietenkapel. Als u het nog heeft mag u natuurlijk uw eigen kostuum van Gouda 700 meenemen en aantrekken!! Voor wie er nog niet was in 1972, of voor wie het niet meer heeft zijn er prachtige kostuums uit de indrukwekkende Goudse geschiedenis voor handen zijn voor de amateurtoneelspelers. Op allerlei plekken in de stad vertellen bovendien verhalenvertellers Geheimen van Gouda uit de 750 jaar stadsrechten. Aan het eind van de dag komen de verhalenvertellers op één plek bij elkaar voor een mooi slotakkoord.

Voor de kinderen pakt de Brede school in de middag uit met ‘Kies je kaas’. Van allerlei scholen uit de stad komen klassen die de KAASKLAS van Nederland willen worden door de meeste (kaas)vragen goed te beantwoorden. In de sfeer van het ooit befaamde ‘Ren je rot’ beginnen de kinderen zo het nieuwe schooljaar op een speelse manier.

Muziek, cultuur, geschiedenis en theater gaan deze dag hand in hand. Het kaaslied wordt gezongen door Tedje en Tilly. De dansdocenten van de Kinderkaasmarkt zullen de kaasdans doen en presentator Ricardo van Vliet zal als afsluiter van het middagprogramma een variant op de bekende ‘petje op petje af kwis’ spelen met de aanwezigen op de Markt. Uiteraard zullen er ‘Goudse’ Prijsjes te winnen zijn voor de winnaars. Het gaat natuurlijk niet om een petje maar om die wereldberoemde gele kaas en we spelen met een kartonnen versie (waar het hele programma op staat) die huis aan huis zal worden verspreid maar ook op de dag zelf overal te verkrijgen is is ‘Kaasomhoog of kaas naar beneden’ kwis.

Rond vijf uur start dan het avondprogramma met eerst de SensationKaas klassiekers De Anitaas. Zij zullen het naar de Markt gestroomde publiek vermaken met hun theateroptreden in het teken van Kaas, terwijl dat publiek zich tegoed doet aan een heerlijke (kaas)maaltijd die bij de horeca in paviljoens op de Markt te verkrijgen is. Na de Anitaas zal er afwisselend muziek zijn van DJ’s en Gouds talent, die een feestje bouwen totdat we klaar zijn met eten en het tijd is voor die beweging.

Het avondoptreden ligt dus in handen van ‘sexy Nielson’ met zijn band het podium. Het feest is een feest voor iedereen, Gouwenaars, Vlistenaars, Woerdenaars, Borufters, Steiners, Maastrichtenaren, Chinezen, Spanjaarden en welke bezoeker ook van onze Beste Binnenstad en is gratis toegankelijk, uiteraard moet er wel voor het eten en drinken worden betaald.

Gouda is de wereldhoofdstad van de kaas en zal die reputatie die dag versterken met een mooi spetterend einde van kaasseizoen 2017. De bedoeling is dat dit de aanloop wordt naar een jaarlijks terugkerend meerdaags evenement, mede afhankelijk van het verloop van deze dag.

Op donderdag begint ook het Culifeest Gouda met de VIP avond. De feestelijke sfeer van de donderdagavond in de stad en bij Goudasfalt krijgt dus een culinair en gezellig gevolg voor alle Gouwenaars en bezoekers die het hele weekend op Goudasfalt kunnen genieten van de culinaire hoogstandjes en de gezellige terrassen.

De Goudse kaasfeesten worden georganiseerd door Stichting Goudse Kaas, Ondernemers Binnenstad, SensationKaas, Horeca Gouda Markt, Gemeente Gouda, de Bredeschool en Cultuurhuis Garenspinnerij en wordt mede mogelijk gemaakt door de kaasmakende boerderijen uit de ons omringende steden en dorpen en andere partijen.