Do. 26-10: Lezing De voorgeschiedenis van WO I

Gouda – Henk Schaap houdt op donderdag 26 oktober de lezing ‘Verdwaald naast een vulkaan, de voorgeschiedenis van WO I’ in Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30 in Gouda.

In bijna elke geschiedenismethode voor het Voortgezet Onderwijs wordt bij het behandelen van de Eerste Wereldoorlog onderscheid gemaakt tussen de oorzaken van en de aanleiding tot die Grote Oorlog.
De aanleiding is genoegzaam bekend: de moordaanslag op de troonpretendent van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije.

Maar die oorzaken? Dat is een heel ander verhaal. Naast materiële factoren spelen ook minder grijpbare zaken een belangrijke rol. En de vraag die nogal eens onderbelicht blijft: Wat maakte deze oorlog überhaupt mogelijk? Deze lezing zal vooral over die vragen gaan: Hoe kon het gebeuren? Wat maakte het allemaal mogelijk? En misschien komen er ook een paar antwoorden.

Henk Schaap is docent aan de GSG Leo Vroman en organiseert al meer dan tien jaar excursies voor zijn leerlingen naar Berlijn. Daarbij komt de geschiedenis van die stad uitgebreid aan bod: hoe meer je weet van je reisdoel, hoe meer je ziet en begrijpt.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is 2,50 euro en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.