Do. 25-1: Concordia Filmavond: Het doet zo zeer

Haastrecht – Tijdens de Concordia Filmavond in Haastrecht, draait op donderdag 25 januari de documentaire ‘Het doet zo zeer’. Schrijfster Heleen van Royen portretteert haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Een liefdevolle, herkenbare, pijnlijke en vaak bijzonder grappige ode aan het leven. In Theater Concordia is ook Alzheimer Nederland afdeling Midden Holland aanwezig om na te kunnen praten.

Als haar moeder de diagnose dementie krijgt, besluit schrijfster Heleen van Royen haar te portretteren. Het wordt geen boek of fotoserie, maar een documentaire. Een jaar lang filmt Heleen het leven van haar moeder. Ze filmt hun gesprekken, de dagelijkse dingen die ze doen, de verhuizing naar een mantelzorgwoning en de bezoeken aan de arts. Het resultaat is de film ‘Het doet zo zeer’. Het grootste deel van de documentaire heeft Heleen zelf gefilmd. De film wordt daardoor heel persoonlijk. Je ziet de vrolijke momenten die moeder en dochter delen, maar ook de dilemma’s waar ze mee te maken krijgen. Wanneer is het tijd om te verhuizen? Wat zijn de consequenties van een operatie? Hoe spreek je samen over het levenseinde?

Het doet zo zeer ging in 2017 in première op het International Film Festival Rotterdam. De film werd tweede in de strijd voor de Publieksprijs van het festival. De recensies waren positief en de reacties lovend. In de eerste week trok de documentaire meer dan 10.000 bezoekers naar de bioscoop. De film ontving daarom een Kristallen Film, een filmprijs voor goedbezochte documentaires.

Advertisements

Concordia Filmavond begint donderdag 25 januari om 20.15 uur. De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 8 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia, te koop bij Primera Herman Kok (Markt Gouda) en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).