Do.24-03: Gemaal actief in Maand van het Groene Hart

Direct bij de start van de zevende Maand van het Groene Hart is het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht al in de benen. Op zaterdag 19 maart zijn nieuwe inwoners van de gemeente Krimpenerwaard weer van harte welkom bij het Gemaal aan de Hoogstraat. Enkele dagen later ontvangt een team vrijwilligers van het Gemaal logiesverstrekkers uit en rondom Haastrecht en regionale aanbieders van arrangementen. Die horen ook hoe inwoners, door de eeuwen heen, ondanks het inklinken van de veenbodem, met slimme ingrepen de voeten droog wisten te houden.

Ook de zogeheten scholengroep is deze maand al actief en gaat voorbereidende lessen geven op enkele basisscholen in Schoonhoven. Daarna komen ze in april met een groep 7 of 8 op de fiets voor een buitenles naar het Gemaal.

Waterwandeling 1815
Donderdag 24 maart is het eerste Waterwandelarrangement 1815 van dit jaar. Elk kwartaal gaat de wandeling ‘1815’ door het vroegere inundatiegebied tussen Vlist en Haastrecht. Het getal 1815 verwijst naar de Oude Hollandse Waterlinie. Na een busritje en een heerlijke lunch bij Café de Vlist vertelt watergids Marina Perdijk over de nog zichtbare restanten van deze militaire verdedigingslinie van eeuwen geleden. Onderweg vertelt ze ook over de watergeschiedenis van de Lopiker- en Krimpenerwaard. Het gezelschap bezoekt Kaasboerderij Vlist en de Boezemmolen, wandelt door het natuur- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem en langs het plaatselijke Ooievaarsbuitenstation Het Doove Gat en sluit af met een rondleiding bij het Gemaal. De begeleide wandeling is van half 12 tot half 5 en start bij de bushalte van de rotonde in Haastrecht. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u bellen met Lyanne de Laat, T 06-30013037 of mailen naar ll.merla@planet.nl. Zie ook www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen.