Do.23-04: Lezing Operatie Manna en Chowhound

Hans Onderwater geeft donderdag 23 april 2015 in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing over Operatie Manna en Operatie Chowhound

Hans Onderwater vertelt over Operatie Manna en Operatie Chowhound, deze maand precies zeventig jaar geleden. De lezing vindt plaats op donderdag 23 april 2015 om 20.00 uur.

 

Advertisements

Operatie Manna en Operatie Chowhound

Operatie Manna (de naam is ontleend aan het Bijbelse manna) was de naam van de voedseldropping in april/mei 1945, aan het eind van de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Deze voedseldropping was noodzakelijk geworden, omdat er vele honderdduizenden Nederlanders in West-Nederland al maandenlang verstoken waren van alle soorten van voedsel, kleding en hulpgoederen. Hans Onderwater zal tijdens de lezing vertellen over de ontberingen van de bevolking, een beeld geven van de enorme logistieke operatie en bepaalde gebeurtenissen belichten vanuit het perspectief van de vliegtuigbemanningen. Terwijl Operatie Manna een Britse aangelegenheid was met medewerking van squadrons uit Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Polen, was Operatie Chowhound de bijdrage van de Amerikanen aan de voedseldroppings.

 

Hans Onderwater is vicevoorzitter van de documentatiegroep ’40-’45 en daarnaast bestuurslid van het OorlogsVerzetsmuseum in Rotterdam. Hij organiseert met een aantal vrijwilligers bovendien de herdenking van Operatie Manna in Rotterdam/Terbregge op zaterdag 2 mei 2015. Hij schreef twee boeken over de voedseldroppings die ook in het Engels vertaald hun weg vonden. In 1983 stond hij aan de wieg van de vijfjaarlijkse nationale herdenkingen van Manna/Chowhound, waarbij de voedseldroppers ook Gouda bezochten.

 

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is kosteloos, maar reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail:info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.