Do. 19-4: Stadsfilosoof bij Verkaaik

Gouda – Dennis de Gruijter (de stadsfilosoof van Gouda) is al lang gefascineerd door het denken en het leven van Patocka. In het boek ‘De solidariteit van de schok’ presenteert hij de veelzijdigheid van Patocka’s gedachtegoed.

Patocka wilde écht weten wat er aan de hand is, in de maatschappij, in de filosofie, in Europa. Zijn werk is een filosofische zoektocht naar de zorg voor de ziel, een odyssee die bovendien de huidige Europese crisis in een groter historisch perspectief plaatst. Dennis de Gruijter heeft er een boek over geschreven en komt in de maand van de filosofie, donderdag 19 april, naar Verkaaik om erover te vertellen.

De filosofie van Patocka geeft blijk van een leven in waarheid dat hem zelfs zijn leven heeft gekost. Filosoferen is dan ook geen vrijblijvende bezigheid, niet zomaar wat zeggen of denken, maar verantwoordelijkheid nemen en steeds weer op pad gaan zonder te weten waar je zult belanden. ‘De solidariteit van de schok’: een ruw, bevlogen en krachtig essay.

De Tsjechische filosoof Jan Patocka behoorde tot de oprichters van ‘Charta 77’. Samen met onder meer de latere president Václav Havel streed hij voor erkenning van mensenrechten in de sovjetsatellietstaat. Patocka is een denker voor wie politiek en filosofie hand in hand gaan. Die combinatie maakt zijn denken urgent en belangrijk, juist in de 21ste eeuw.

Voor uw agenda:

Activiteit: Dennis de Gruijter vertelt over zijn boek ‘De Solidariteit van de schok’.
Datum: donderdag 19 april
Tijd: van 19.30 tot 21.00 uur
Kosten: 2 euro (incl. consumptie)
Aanmelden: via info@boekhandelverkaaik.nl

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl

19-04-2018 10:44