Do. 18-1: Lezing Waddinxveense Kunst Kring

Waddinxveen – Patricia Huisman houdt op donderdag 18 januari een lezing ‘De kunst van het lachen; humor in de Gouden eeuw’ in de Immanuëlkerk in Waddinxveen. De aanvang is om 19.30 uur. Toegang niet-leden: 5 euro, leden en donateurs gratis.

Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en vrolijke dronkaards, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lastige dames, zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Frans Hals wordt vaak gezien als ‘de meester van de lach’. Als geen andere schilder uit de Gouden Eeuw wist hij in zijn portretten een levendigheid aan te brengen waardoor het lijkt of zijn modellen zomaar uit het verleden naar het nu kunnen overstappen. Meer nog, Frans Hals durfde als één van de weinigen in de zeventiende eeuw, vaak volkse, figuren met een gulle lach te schilderen, met de tanden bloot. De humor die in de werken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest.

Nu, eeuwen later, zijn de grappen uit de Gouden Eeuw soms lastig te ontrafelen. In de afgelopen twintig jaar is hier veel onderzoek naar gedaan en beginnen we zicht te krijgen op de volle breedte en diepte van de humor in de zeventiende eeuw. De tentoonstelling omvat zestig topstukken van onder andere Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Judith Leyster, Nicolaas Maes en Adriaan Brouwer is te zien tot 18 maart 2018 in het Frans Hals museum in Haarlem.

Advertisements