Do.15-09: Lezing van Oebele de Jong over ´Churchill en de Nederlanders´

In het kader van de expositie ´Churchill-Image of a Statesman´ in Verzetsmuseum Zuid-Holland geeft Oebele de Jong een lezing over Winston Churchill en zijn kijk op de Nederlanders.

De lezing, op donderdag 15 september, wordt gehouden in het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente (de voormalige Goudse Synagoge) aan de Turfmarkt 19-25 te Gouda.

´Zij zijn volkomen egoïstisch en vochten pas toen ze werden aangevallen. En slechts voor een paar uur’
Zo oordeelde Churchill over Nederland in de meidagen van 1940. Het zou zeker niet de enige keer zijn dat Nederland het moest ontgelden, blijkt uit het boek ´Churchill en de Nederlanders´ van De Jong.

Advertisements

Als correspondent tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) schreef Churchill artikelen – waarmee hij nationale bekendheid verwierf – waarin hij een afkeer toonde van de Nederlanders, waartoe hij de Boeren in Zuid-Afrika rekende. Deze aversie werd onderdeel van Churchill’s imago.
Ook zijn later en zeer omvangrijk oeuvre was doorspekt met laatdunkendheid over ons land. Met voldoening constateerde hij hoe Nederland in de achttiende eeuw verviel tot een kleine staat. De Nederlandse neutraliteit in de Eerste en Tweede Wereldoorlog beschouwde hij als een bewijs van fundamentele onbetrouwbaarheid.
Na de oorlog moest Churchill inbinden, want ook Groot-Brittannië was toen nog maar een schaduw van zijn roemrijke verleden. De recente Brexit maakt het interessant na te gaan hoe een groot staatsman aankeek tegen Europese samenwerking en de plaats van Groot-Brittannië daarin.

Oebele de Jong (1954) is schrijver en freelance journalist. Eerder was hij hoofdredacteur van het opinieblad Voorwaarts, bestuurder van de vakbond voor journalisten NVJ en voorzitter van de Amsterdamse Pers.

De inloop is vanaf 19.30 uur en het begint om 20.00 uur. Entree is € 2,50. Reserveren is verplicht via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.