Do. 14-9: Lezing Waddinxveense Kunst Kring

Waddinxveen – Mariëlle Lassche houdt op donderdag 14 september een lezing over het Leidens Ontzet in de Immanuëlkerk in Waddinxveen. De aanvang is 19.30 uur.

Ieder jaar rond 3 oktober viert Leiden uitbundig feest. Een paar dagen lang staat de stad op z’n kop en ligt het alledaagse leven plat. De Leidenaren eten hutspot, haring en wittebrood en zingen tijdens de Reveille. Waarom? In 1572 koos Leiden de kant van Willem de Zwijger Prins van Oranje, waarna de stad werd belegerd door het Spaanse leger. Tot twee maal toe werd de stad belegerd door de Spanjaarden, tot Leiden definitief werd ontzet op 3 oktober 1574. Dit Leids Ontzet wordt sinds de zestiende eeuw jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.

Tijdens de lezing hoort men over deze turbulente geschiedenis: Watergeuzen, Spanjaarden, het beleg van Leiden, hongersnood en Willem van Oranje. De gehele roerige geschiedenis van Leiden in de tweede helft van de zestiende eeuw zal de revue passeren.